Навіщо взагалі витрачати час і гроші, саджаючи насіння на розсаду? В Україні більшість культур можна сіяти безпосередньо в ґрунт — це в теорії. На практиці це працює вибірково: з тими рослинами, у яких велике насіння й паростки — горохом, гарбузом, буряком, бобами, баштанними. Іншим рослинам від посіву до фази справжнього листа доводиться стикатися з безліччю проблем — бур'яни, шкідники, капризи погоди. Розсада у цьому випадку — найбільш практичне рішення. Тим більше, що вибір якісного насіння значно більший, ніж іншого посадкового матеріалу в магазинах.
Посів насіння на розсаду. Що може бути легше? Але це тільки на перший погляд, насправді новачка підстерігає не одне «підводне каміння». Такі помилки — це не тільки розчарування. Це втрата певних матеріальних внесків. Щоб цього не сталося, дотримуйтесь наших 12 правил.
1. Тільки якісне насіння
Це найбільш важливе правило. Від того, яке насіння ви виберете, залежить результат. Тут важлива не кількість, а якість. Не економте. Обирайте не тільки сорт і виробника, але і продавця. Наприклад, магазин «GradinaMax» гарантує 98% схожості всього асортименту насіння.
2. Правильний ґрунт
Накопана під вікном або на ділянці земля — найгірший вибір з можливих. Це може загубити рослину на початковому етапі. Ґрунт можна приготувати самостійно з дернової землі, торфу, перегною і піску у потрібних для тієї чи іншої культури пропорціях. Оптимальний варіант — готова стерильна ґрунтосуміш для розсади.
3. Правильна тара
Вибір ємності залежить від необхідності пікіровки. Якщо вона планується, то обсяг ємності для посадки повинен бути значним. Це можуть бути ящики, горщики, пропагатори. Якщо пікіровка не потрібна, то краще вибрати касети, торф'яні таблетки або торф'яні горщики. Детальніше про те, як обрати необхідну ємність для розсади, ми писали тут.
4. Передпосівна обробка насіння
Мова йде про калібрування, прогрівання або загартовування, обробку стимуляторами росту — для кожної культури ці процедури різні. Але якщо насіння попередньо оброблене виробником — його відразу можна висаджувати. Деяким культурам необхідна стратифікація, докладніше про це читайте у нашій статті.
5. Час посіву
Інформацію про початок посадки дає виробник — це середньостатистичні дані. Конкретніше її визначають за віком розсади і датою останніх заморозків. Наприклад, ви вирішили посадити помідори, вік розсади до моменту пересадки у відкритий ґрунт повинен бути не менше 8 тижнів, а після 10 травня заморозків у вашій місцевості не спостерігається. Відзначаємо цю дату на календарі і відраховуємо назад потрібну кількість днів (необхідний вік розсади) — виходить, що сіяти насіння потрібно в останній тиждень березня.
Якщо у вас є можливість досвічування, тепличка або парник, достатньо терпіння для декількох пересадок і пікіровки — посадку можна починати на 1-2 місяці раніше.
Приблизний вік розсади до моменту пересадки у відкритий ґрунт такий:
- ріпчаста цибуля — 8-12 тижнів;
- качанова капуста — 5-6 тижнів;
- перець — 8-12 тижнів;
- помідори і баклажани — 6-8 тижнів;
- гарбузові (огірки, гарбуз, баштанні) — 2-4 тижні.
6. Правильна посадка
Насіння кожної культури заглиблюються на певну глибину і висаджуються на певній відстані. Чим дрібніше насіння, тим менша глибина загортання. Зовсім дрібне насіння розсипають на поверхні землі, не присипаючи. У середньому, глибина закладання від 1-3 см.
7. Полив
Ґрунт зволожується до посіву, а не після. Інакше насіння буквально «затягує» вглиб ґрунту.
8. Умови вирощування
Мається на увазі рівень освітленості, температурний і вологісний режими. Рекомендується накривати ємності плівкою або склом, щоб попередити пересушування. А вода для поливу повинна бути не менше +20...+24°С. Світловий день для рослин має бути не менше 12-14 годин, а для деяких культур не менше 18. Температура пророщування для холодостійких культур +18...+25°С, для теплолюбних — +25...+З0°С.
9. Підживлення та профілактика хвороб
Чорна ніжка — ахіллесова п'ята розсади. Чим менший росток, тим більше він схильний до захворювання. Хворобам можна запобігти, використовуючи «чисті» (знезаражені) ґрунтосуміші, частіше провітрюючи розсаду та уникаючи перезволоження. Для підгодівлі краще застосовувати «довгограюче» комплексне добриво в пропорції, зазначеній виробником.
10. Пікіровка
Розсаду у фазі 4 справжнього листка пікірують — пересаджують найбільш сильні рослини в окрему ємність. Це знімає «квартирне питання», і сіянці отримують потрібну кількість простору, світла та живлення. При пікіровці злегка вкорочують корінь, а саму рослину поміщають глибше, ніж до пересадки.
11. Загартовування
За тиждень-два до пересадки на постійне місце розсаду гартують — виносять на балкон, веранду, терасу. Якщо цього не зробити, то висадка розсади стане для рослини шоком. Такі рослини швидко втрачають тургор, схильні до сонячних опіків,їхній зріст зупиняється.
12. Дотримання строків посадки на постійне місце
Переросла розсада не тільки ламається, вона може взагалі не прижитися. Якщо ви не встигаєте з посадкою, сповільніть ріст розсади — обмежте полив і проведіть позачергове загартовування.
Вирощування розсади — справа не тільки вигідна, але надзвичайно захоплююча з емоційної точки зору. Виявляється, прискорити ріст рослини можна регулярним м'яким погладжуванням і дотиком. Фізичний контакт стимулює виділення листям етину (C2H4) — газу без кольору і запаху, а це — гормон росту рослин.
Але якщо у вашому будинку немає відповідних підвіконь, часу, а головне, бажання — є альтернатива: магазини та садові центри — надійно, але не дешево, або бабуся на ринку — економічний варіант з сюрпризом. Хто знає, що виросте з такої розсади?