Щедра земля українська на плодові багатства. На початок осені на виноградниках дозрівають важкі, налиті сонцем грона винограду – пора збирати урожай. Але зібрати виноград не складно, набагато важче зробити так, щоб він зберігся як можна довше, не втративши своїх унікальних якостей. Ягоди можна піддавати переробці – висушити, використовувати для вина або просто законсервувати. Особливо хороший і поживний сік з винограду або виноградне желе.
Продукти, зроблені з винограду корисні і смачні, але хочеться як можна довше використовувати виноград у свіжому вигляді. Це можливо зробити, якщо знати декілька хитрощів про те, які ж способи зберігання винограду існують. Це цінний досвід, який увібрав в себе професійні навички багатьох виноградарів.
Основні принципи
Є декілька способів, як зберегти виноград практично свіжим, щоб його смак і аромат залишалися незмінними. Кожен, хто займається виноградарством, має у своєму арсеналі маленькі секрети, що допомагають зберегти смакові якості грон. Але існують основні правила, які допоможуть зберегти до весни ваш урожай.
- На зберігання краще відбирати пізні сорти, які мають хорошу лежкість. Ягоди повинні мати щільну шкірку і м'якуш.
- Урожай слід знімати тільки в суху і сонячну погоду, після вранішньої роси. Інакше виноград довго не зберігатиметься через присутність великої кількості вологи. В Україні у вересні зазвичай буває «бабине літо», так що це – прекрасний час для збору урожаю.
- Виноградні грона, призначені для зберігання, вимагають дбайливого до себе відношення. Зрізувати їх треба секатором у самого пагона Гроно необхідно підтримувати знизу. Восковий наліт повинен залишитися на ягодах. Цей шар дуже важливий для збереження винограду, він запобігає загниванню і ушкодженням.
Попередня підготовка
- Щипцями або ножицями треба обрізати сухі і зіпсовані ягоди. Недозрілі і перезрілі виноградини теж видаляються з грона.
- Дерев'яні ящики вистилають папером і поміщають в них перебраний виноград. Гребені повинні знаходитися згори і не виступати з ящика більше ніж на 2,5 см
- Після того, як виноград упакований, необхідно перевірити поверхню тари. Вона має бути максимально рівною.
Способи зберігання
Кожен із способів зберігання винограду залежить від того, на який термін ви хочете зберегти ягоди.
-
Якщо планується зберігати грона 1-2 місяці, то рекомендується використовувати дерев'яні контейнери.
Грона треба складати не щільно, тоді без особливих умов вони зможуть пролежати до двох місяців. Хорошим способом вважається зберігання винограду на полицях. Для цього полиці треба застелити сухою соломою, картоном або папером.
Тривале зберігання передбачає наступні два способи:
-
На зелених гребенях
Грона зрізуються разом з пагоном, завдовжки до 15 см, залишають на ньому одне міжвузля. Якщо виноград дорогий і колекційний, то краще не використовувати такий метод, щоб не знизити врожайність надалі.
Пагін необхідно опустити в ємність з водою, заздалегідь трохи відновивши місце зрізу. Бажано, щоб вода була очищеною або кип'яченою. Місткості закріплюють злегка під нахилом на спеціальних стійках, щоб вони прийняли стійке положення.
Упродовж періоду зберігання треба стежити за станом грон: видаляти ягоди, які почали псуватися, підрізувати кінці пагонів і доливати в ємності воду.
Такий метод прекрасно підійде для зберігання нещільних і рихлих грон.
-
На сухих гребенях
Цей спосіб відрізняється від описаного вище тим, що при зборі урожаю не залишають пагонів. Дерев'яний ящик з ґратчастим дном вистилають висушеною соломою і укладають виноград одним шаром. Ящики необхідно помістити в сухе прохолодне місце і періодично стежити за станом грон.
Можна підвісити грона на гачки, дріт або товсті нитки до спеціальних вішалок. При такому способі виноград можна зрізувати як з пагоном, так і без нього. Головне, щоб грона не торкалися один до одного, щоб повітря могло вільно проходити між ними. У такий спосіб можна зберегти виноград і його смакові якості впродовж трьох місяців. Але існує і недолік такого зберігання: ягоди можуть підсихати і обсипатися.
-
У барильцях
У невеликих барильцях до 15 кг виноград дуже добре зберігається. Для цього у барильце необхідно насипати шар сухого пробкового порошку. Укласти виноград шарами, нещільно, і пересипати грона ще пробковим порошком. Барильця поміщають в прохолодне і сухе місце. Такий спосіб дозволить зберігати виноград до восьми місяців і псуватися він не буде.
-
У ящиках
Ящик – дуже зручне пристосування. Здавна на Україні в дерев'яних скриньках зберігали фрукти і овочі. У них можна зберегти і виноградні грона. Використовують невисокі ящики, на дно яких насипають суху тирсу, краще з листяних дерев, шаром в 3-4 см. Грона викладають в один шар і засипають згори ще тирсою, шаром до 7 см. Ящики необхідно помістити в прохолодне і сухе приміщення.
Оптимальні умови для зберігання
Різкі перепади температури і зайва вогкість можуть негативно позначитися на виноградних гронах в період зберігання. Ягоди псуватимуться і загниватимуть. Якщо на зрізаний виноград постійно потраплятиме світло, то в ягодах руйнуватимуться кислоти і цукор, таким чином, смак винограду втрачатиметься.
Для якісного зберігання винограду вам знадобитися облаштоване приміщення. Воно повинно бути добре закритим, досить провітрюваним, сухим і темним. У приміщенні не повинно бути сторонніх запахів, плісняви і шкідників. Оптимальна температура – від нуля до восьми градусів. Вологість не повинна перевищувати 70%.
Перед тим, як покласти на зберігання виноград, приміщення треба заздалегідь підготувати – прибрати і побілити вапном, в яке можна додати мідний купорос. Щоб позбавитися від зайвої вогкості в приміщенні розкладають декілька кусків негашеного вапна. У міру їх гасіння замінюють на нові.
Не забувайте регулярно оглядати приміщення, щоб в ньому не з'явилася пліснява і грибок. В цьому випадку рекомендується обкурити приміщення сіркою. Близько 15 г сірки насипають на миску і підпалюють, або використовують для цього сірчаний гніт.
Якщо в приміщенні підвищилася температура більше 8 градусів, то його необхідно провітрити і охолодити. А якщо температура понизилась, то приміщення слід прогріти до норми.
Зберігання в холодильнику
Цей спосіб досить рідкісний, тому що вимагає наявності окремого холодильника і спеціальної обробки. У спеціально обладнаний холодильник складають грона і підтримують температуру в районі 0 градусів, і вологість не нижче 94%. Щотижня виноград фумігують* за допомогою сірчистого газу. На один кубічний метр знадобиться до 2 г. Щоб продовжити період зберігання і понизити втрати винограду, в холодильнику створюють певні умови, де повинно бути: до 5% кисню, до 8% вуглекислого газу і до 92% азоту.
Заморожування
Цей спосіб збереження винограду вважається найпростішим і найзручнішим. Ягоди можуть долежати в морозильній камері до весни. Сорти для заморожування краще використати темні, такі, що мають щільний, хрусткий м'якуш. Заздалегідь грону для зберігання необхідно відсортувати і оглянути на наявність зіпсованих ягід.
Ягоди мають бути досить стиглими, але не перезрілими. Низька температура призупинить процес дозрівання, тому не рекомендується заморожувати недозрілі ягоди. Заморожування проводиться не пізніше, ніж через 8 годин після збору урожаю.
Загальна технологія підготовки винограду до заморожування наступна:
- огляд грон і видалення зіпсованих ягід;
- миття під проточною водою;
- сушка за допомогою потоку повітря;
- охолодження ягід в холодильнику.
Проінспектований і підготовлений виноград складають в контейнери і заморожують при температурі 24 градуси. Повітря повинно циркулювати вільно і інтенсивно. Коли температура в контейнерах буде не вища 20 градусів, заморожування можна вважати закінченим. Морозильні камери, якими обладнані сучасні холодильники, прекрасно впораються з цим завданням.
Перед вживанням виноград необхідно розморожувати в теплій воді впродовж години. Повторне заморожування ягід не рекомендується, оскільки в цьому випадку якість і поживна цінність винограду істотно знизиться.
У замороженому вигляді в ягодах винограду зберігаються практично усі корисні речовини. Тому такий спосіб зберігання вважається одним з найбільш оптимальних.
Завдяки різноманіттю способів зберігання, кожен зможе вибрати собі найбільш ефективний і зручний. І тоді свіжими ягодами можна буде ласувати навіть взимку.
Виноград - нежная и сочная ягода, хранения её наука тонкая. Заморозка винограда стала для меня большим открытием. Попробовала, отличный результат.
Лидия, спасибо за отзыв!
В том году выдался урожайный год для винограда, хотелось сохранить его свежесть и вкус на долгое время, это у меня не получалось. Прочитав эту статью, хранение винограда для меня не станет теперь проблемой. Спасибо.
Ефросинья, спасибо за Ваш отзыв!
Всегда хотела больше узнать о хранение винограда. На даче хороший урожай винограда, который хочется сохранить на долгое время. Заморозки, честно сказать побаивалась, но теперь вижу зря. Благодарю за информацию.
Ольга, спасибо за отзыв!
Заморозка винограда - интересный способ хранения. Замораживаю многие фрукты и овощи, но вот с виноградом так поступать не пробовала. Многие фрукты совсем теряют свой вкус, становятся водянистыми и есть их в натуральном виде после разморозки - уже совсем не то удовольствием, что свежими. Хотя, размороженные плоды и ягоды вполне подходят для кулинарной обработки - в пироги, компоты, варенья. Попробую сохранить таким образом виноград, очень интересно, как получится. В крайнем случае, использую потом для компота.
Анна, благодарим Ваш за отзыв!
В общем то хранение винограда это очень тяжелая штука, не когда он у меня долго не хранился, и гнил довольно быстро, я вообще не делал не чего, что написано в статье, думаю, что по этому он у меня и не сохранялся. Я просто в ящике ставил в погреб. В этом году, попробую хранить, так как здесь написано. Думаю, что виноград сохранится в любом случае лучше, чем в том году. Очень понравилась статья, я даже добавил ее в закладки.
Максим, спасибо за отзыв!