Посів насіння – початковий і найбільш важливий етап при вирощуванні рослин. Часто саме від нього залежить – чи будуть культури здорові, і скільки плодів вони принесуть. Новачки «тікають» в інтернет, щоб отримати там інформацію і часто стикаються з досить суперечливими фактами. Тому посіви не завжди вдаються, а інтенсивність плодоношення залишає бажати кращого. Ми пропонуємо вам ознайомитися з універсальними порадами агрономів, які допоможуть отримати хороший врожай, навіть якщо ви приступаєте до посіву вперше.
1. Вибір насіння
Одна з найчастіших помилок садівників-городників – бажання заощадити на посадковому матеріалі. Незрозуміло що від невідомого виробника, звичайно, коштує дешевше, тільки ось результатів не гарантує. Можна придбати насіння, з якого виростуть слабкі культури з мінімальною врожайністю – це у кращому випадку. У гіршому ж – посадковий матеріал або взагалі не зійде, або ви будете вирощувати не той сорт або не ту рослину, яку хотіли.
На що звернути увагу при покупці/замовленні:
- упаковка посадкового матеріалу – насіння у відкритій тарі дуже складно правильно зберігати. Воно може промерзнути в холодний період року, ввібрати надто багато вологи або токсичних речовин з повітря, тому краще купувати пакетовані варіанти;
- врожайність – врожайні сорти, як правило, більш вимогливі до умов вирощування, а їх невибагливі побратими будуть плодоносити стабільно в будь-яких умовах, хоч і приносити менше плодів. Подумайте, чи є у вас час і бажання постійно «догоджати» рослинам, заради зайвого кілограма врожаю;
- терміни дозрівання культур – пізні сорти добре лежать, а ранні або середні бажано відразу вжити в їжу або переробити;
- строк придатності насіння – у кожної рослини він свій, і якщо одні культури прекрасно сходять і через три роки, то інші потрібно сіяти вже на наступний рік після збору посадкового матеріалу;
- сорт або гібрид – різниця між сортом і гібридом полягає в тому, що в першому випадку ви на наступний рік зможете виростите плоди, які збережуть всі сортові якості вихідної рослини. Гібриди їх втрачають, хоча самі рослини, як правило, більш витривалі й урожайні;
- відповідний клімат – вибирайте культури, які підходять для вирощування у вашому регіоні.
2. Терміни посіву насіння
Якщо муки вибору посадкового матеріалу залишилися позаду, необхідно зрозуміти, коли ж його сіяти. На кожній упаковці вказана тривалість вегетаційного періоду – час від посіву культури до збору врожаю. У ранніх, середніх і пізніх сортів однієї культури вона сильно варіюється. Деякі однорічники взагалі не встигають визріти, тому їм показаний розсадний спосіб вирощування. Щоб не залишитися без врожаю уважно вивчіть всі відомості на упаковці.
3. Умови вирощування рослин
Ця порада пов'язана з попередньою, адже від того, де ви плануєте вирощувати культури – в теплиці або відкритому ґрунті – залежить їх термін посіву. Так, наприклад, щоб підготувати розсаду томатів для теплиць, насіння можна сіяти вже в лютому, а при вирощуванні її у відкритому ґрунті – лише в березні.
Крім того, необхідно враховувати і тривалість проростання насіння – вона може змінюватись навіть у різних сортів однієї культури. Так, наприклад, перші паростки капусти ви побачите за 4-5 днів, а перцю тільки за 12-15 днів.
4. Відбір насіння
Після того, як ви визначилися з термінами посіву, відберіть якісне насіння. Для цього зробіть 5% розчин соди, висипте в нього зернятка і перемішайте. Почекайте хвилин п'ять – хороше насіння осяде на дно, а пусте спливе. Ретельно промийте посадковий матеріал, який залишився та підсушіть, але не під прямими сонячними променями. Не проводьте цю процедуру для дуже дрібного і дражованого насіння.
5. Передпосівна підготовка
Після відбору хороших зерняток їх треба правильно підготувати перед посівом. Існує кілька видів передпосівної обробки:
- Стратифікація – імітація зимових умов, для того щоб рослини швидше сходили. Розкладіть насіння на вологу марлю або ватяний диск (великі зернятка можна змішати із зволоженим вермікулітом) і поставте у холодильник, де температура тримається в межах від 0 до +5˚С. Другий варіант, більш природний – посійте насіння в ґрунт в пластиковий харчовий контейнер, зверху прикрийте його кришкою і закопайте у сніг. В середньому стратифікація займає близько двох місяців.
- Прогрівання – метод, особливо корисний для гарбузових. Він дозволяє збільшити кількість жіночих квіток. Насіння покладіть у духовку і витримуйте його при температурі 50˚С, поступово підвищуючи її до 60˚С протягом 2-4 годин.
- Загартовування – процедура, необхідна всім теплолюбним культурам. Протягом декількох днів витримуйте набрякле насіння по 12 годин то при температурі +18-20˚С, то при температурі -2˚С. Після загартування посадковий матеріал залиште при кімнатній температурі аж до моменту посадки.
- Збагачення насіння корисними речовинами. Розчиніть добрива, що містять мікро - і макроелементи у воді з температурою 40-45˚С. Опустіть у цей розчин насіння на добу, а потім підсушіть його.
- Замочування насіння – іще одна процедура, яка сприяє швидкому і дружньому проростанню. На марлю або невелику ганчірочку розкладіть насіння, прикрийте його таким же шматочком тканини і трохи зволожте талою або негазованою покупною водою. Тару з посадковим матеріалом поставте в темне тепле (20˚С) місце. Різні культури вимагають неоднакового часу замочування – від 12 до 75 годин. Після цього насіння готове до посіву.
Передпосівну обробку не проводять для дражованого і вже підготовленого посадкового матеріалу.
6.Глибина загортання
Загалом тут працює таке правило – чим більше зернятко, тим глибше його треба садити, так як глибина загортання зазвичай становить 2 діаметра. Проте правило справедливо не завжди – є світловсхожий посадковий матеріал, який потрібно просто розкласти на поверхні ґрунту. Цю інформацію також можна знайти на упаковці.
7. Відстань між насінням
Для кожної культури інтервал між посадками індивідуальний, але загальне правило звучить так: «не економте місце» – при загущеному посіві рослини починають конкурувати за світло, воду та поживні речовини, тому їх пагони стають крихкими, а самі рослини більше хворіють. В даному випадку краще сіяти рідше, чим густіше.
8. Як сіяти дрібне насіння
Часто садівники-початківці «бояться» дрібних насінин – вони липнуть до рук, та й рівномірно посіяти їх дуже складно. Існує два виходи з даної ситуації:
- змішати дрібний посадковий матеріал з піском;
- брати кожне зернятко ледь вологою зубочисткою і акуратно переносити в посадкову лунку.
9. Полив після посіву та підживлення розсади
Після проведення робіт посадковий матеріал поливати небажано – із-за струменя води він може глибше зайти в землю і не зійти або скупчитися на одному місці. Сійте зернятка у вже зволожений ґрунт, це дозволить вам обійтися без наступного поливу. Для збереження вологи в землі – накрийте тару поліетиленовою плівкою або склом. Щоб зволожувати посадки у подальшому, користуйтеся виключно пульверизатором.
Ніжні сіянці потребують підживлень, тому не нехтуйте ними. В середньому до пересадки на постійне місце їх потрібно підживити 2-3 рази. Перед внесенням добрив рослини обов'язково полийте, щоб розчин не обпік корінці культур. Розводьте сульфат калію, суперфосфат або аміачну селітру згідно з інструкцією. У цьому випадку розчин краще зробити більш слабким, ніж насиченим.
10. Терміни пересаджування рослин у відкритий ґрунт
Кожну культуру пересаджують на постійне місце в певний період, коли вона перенесе процедуру менш болісно. Це потрібно враховувати при посіві насіння. Так, наприклад, розсаду перцю найкраще пересаджувати у віці 40-50 днів, а розсаду баклажанів – у віці 45-60 днів.
Дотримуйтесь цих порад, і ваші зелені вихованці порадують вас відмінним врожаєм!