Прийом замовлень
0 (800) 33-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 33-72-73
0

Технологія вирощування картоплі

Глибока зяблева оранка створює сприятливі умови для розвитку бульб. Тому її проводять на повну глибину орного шару з попереднім лущенням стерні, якщо це поле картоплі розмыщують після зернових (на чорноземах глибина оранки становить 27-30 см). При неглибокій оранці ускладнюється підгортання картоплі, що призводить до утворення дрібних бульб, які залягають близько до поверхні грунту. У господарствах, де картоплю садять влітку, навесні грунт розпушують на глибину 20-22 см і обробляють, як чорний пар.

Добрива

З урожаєм 10 т/га картопля виносить з ґрунту 50 кг азоту, 20 кг фосфору і 100 кг калію. Слід зазначити, що коренева система картоплі засвоює з грунту калію більше інших культур. Тому при вирощуванні її на піщаних і торф'яних ґрунтах, які містять дуже мало калію, потрібно вносити підвищені дози калійних добрив (орієнтовними дозами мінеральних добрив на запланований врожай 20 т/га є N100-140, Р50-90, К120-180). Під картоплю використовують різні органічні добрива - гній, торфогной, компости, зелені добрива. Внесення гною (20-30 т / га) під картоплю підвищує вміст крохмалю в бульбах і значно збільшує урожай.

Посадка і догляд за насадженнями

картопляКартоплю перед посадкою сортують, видаляють всі хворі і пошкоджені бульби. Використання для посадки здорових, вирівняних, з високими врожайними якостями бульб є важливим резервом підвищення врожайності картоплі і одним з основних умов реалізації інтенсивної технології. Садити картоплю починають тоді, коли температура грунту на глибині 10 см досягне 8-10⁰С.

Посадки бульб в попередньо нарізані гребені найбільш ефективніше в грунтах з неглибоким вмістом гумусу. Це пов'язано з тим, що гребінь створює сприятливі умови для розвитку і ґрунтового живлення рослин картоплі.

Догляд за картоплею полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, кількість яких залежить від кліматичних умов конкретного року. Захист насаджень картоплі від хвороб і шкідників залежить від фітосанітарного стану грунту і рослин. Кількість обробок від колорадського жука і фітофтори значною мірою залежить від ступеня поширення хвороби і жуків. Для ефективної хімічного захисту існує цілий ряд різних препаратів, які, з урахуванням зональних і місцевих особливостей, згубно діють на суто специфічні хвороби, шкідники та бур'яни.

Збір врожаю

Залежно від призначення картоплю збирають в різні терміни. Столові ранні сорти для літнього споживання збирають до настання повної зрілості. Картопля, вирощена на зайнятих парах, збирають на 8-10 днів раніше, щоб мати можливість підготувати грунт для сівби озимих. Пізньостиглі сорти картоплі потрібно збирати до настання осінніх заморозків (раніше повної стиглості).

Двох Урожайна культура картоплі

Застосовується як міра ослаблення впливу вірусного ураження та прискореного розмноження насінного безвірусного садивного матеріалу. Кращі результати отримують, використовуючи для цього ранньостиглі сорти.

Метод полягає в тому, щоб спочатку отримати ранній урожай картоплі при весняних строках посадки прогрітими бульбами. Збирають його в кінці червня, відразу після цвітіння, коли бульби ще молоді.

Викопані бульби без спеціальної підготовки, перебуваючи в стані біологічного спокою, після пересадки не проростають. Щоб вивести їх зі стану спокою, проводять спеціальну підготовку:

  1. Великі бульби ріжуть на 2-3 частини, а дрібні надрізають частково. Підготовлені бульби замочують у розчині стимулюючих проростання речовин протягом 30 хвилин.
  2. Робочий розчин складається з двох компонентів: 2-процентної сечовини (200 г/10 л води) і 0,0002-процентного гібереліну (20 мг/10 л води). Можна використовувати більш складний багатокомпонентний розчин: 1-відсоткову тіомочевину (100 г/10 л води), 1-процентний роданистий калій (100 г/10 л води), 0,0005-відсотковий гиббереллин (50 мг/10 л води), 0,002 -відсотковий бурштинову кислоту (200 мг/10 л води). У такому розчині бульби замочують лише на 2-3 сек. Цю операцію можна поєднати з висадкою бульб картоплі.
  3. Грунт до посадки ретельно розпушують, поливають, а бульби висаджують гребеневим способом на глибину 6-8 см. Паростки починають відростати на 5-6-й день після посадки. Вологість грунту в цей період підтримують на рівні 70 - 75% НВ, в наступний період - 80-95% НВ. Подальший догляд і збирання врожаю проводять за загальноприйнятою схемою.
  4. Урожай збирають в жовтні, бульби просушують і закладають на зберігання.

Урожайність при літніх строках садіння досягає 200-250 ц/га.

Опубліковано: 02 кві 2017
Переглядів: 9572
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Залишити відгук
Лариса
20 лис 2017

Я много читала о выращивание картофеля дома, но более полно и профессионально рассказали и осветили этот вопрос только вы. Ведь хочется за свой вложенный труд получить отличный урожай, а это не всегда выходит.

ДНаталья
21 лис 2017

Лариса, спасибо за отзыв!

Оцінка
Додати один або кілька файлів