Найкраще огірки висаджувати на грядки, де перед цим росли рання томати, капуста, перець, цибуля, горох, картопля або зелень. Не найкращими попередниками для огірків є пізні коренеплоди і білокачанна капуста. Місце, де росли гарбузові культури, підійде для посадки огірків тільки через пару років.
Ділянку для посадки готують ще восени. Для цього здійснюють прибирання: спалюють всі рослинні залишки. У ґрунт необхідно додати органіку з розрахунком від 40 до 60т / га - це залежить від родючості землі. Перекопати або переорати ґрунт потрібно на глибину близько двадцяти сантиметрів. Обробляти ділянку найкраще на початку осені.
Навесні ґрунт потрібно розрівняти і прибрати бур'яни. Додавати мінеральні добрива - фосфорні, калійні або азотні - з розрахунком до 30 г на квадратний метр. І знову ґрунт перекопується на таку ж глибину.
Посадка насіння
Посів насіння проводиться тільки тоді, коли ґрунт добре нагріється і досягне температури 15 градусів. В Україні цей період припадає на кінець травня. Пам'ятайте про те, що огірки - досить теплолюбна культура, яка любить хороше освітлення. Проростання насіння починається при температурі від 13 градусів, а 25-30 градусів - найбільш оптимальна температура для гарного росту.
Коли повітря прогрівається до +30 градусів, починають формуватися квіткові бруньки. При цьому температура ґрунту повинна становити близько 22 градусів.
Якщо температура впаде до 8-10 ° С, то у огірків знижується імунітет, і починають розвиватися хвороби. Тривале похолодання призводить до того, що на рослинах перестають розвиватися плоди. Висока температура, до 35 градусів, негативно впливає на запліднення.
Секрет дружних сходів
Для посіву використовуються тільки цілі насінини. Для цього сортують насіння. Їх опускають у слабкий сольовий розчин. Зіпсовані насінини спливають, а повновагі залишаться на дні.
Щоб прискорити сходження, насіння краще замочити. Їх заливають водою кімнатної температури (близько 20 ° С) і витримують 12 годин, щоб насіння повністю набрякло. Потім його розсипають на тканину і вкривають мішковиною. Пророщування вважається завершеним, коли проросте близько 5% насіння. Висівати їх необхідно тільки у вологий ґрунт.
Для того щоб підвищити врожайність і холодостійкість огірків, насіння можна загартувати. Це прискорить і плодоношення.
Є кілька способів загартувати насіння:
- протягом 5-7 діб насіння, яке було замочене, необхідно зберігати при різних температурах - від 20 до 0 градусів, періодично збризкуючи його водою;
- набряклі насінини поміщають в приміщення з температурою близько 2 градусів на пару діб;
- насіння, яке проросло, потрібно зберігати при температурі до -2 градусів.
Обробка насіння мікроелементами прискорить їх сходження, підвищить стійкість культури до несприятливих умов і допоможе рослині краще розвиватися. Для розчину можна використовувати один з цих елементів на літр води:
- двовуглекислий натрій - 5 г;
- калій марганцевокислий- 1 г;
- амоній молібденовокислий - 1 г;
- борна кислота - 0,3 г;
- метиленовий синій- 0,5 г;
- мідний купорос - 0,05 м
Насіння замочують в одному з розчинів на 12 годин.
Розчинені мікроелементи можна доповнити гуматом натрію. Його потрібно розчинити у воді (1-3 г на відро), і дати постояти близько доби.
Щоб запобігти зараженню рослин грибком або шкідливими бактеріями, насіння потрібно протравити одним з препаратів ТМТД або ж фентіурамом відповідно до дозування.
Схема посіву
Зараз широко поширений посів огірків з широкими (стрічковими дворядковими) міжряддями: (60 + 120) х1012 см або (90 + 50) х10-30 см. Такий спосіб посадки дозволяє застосовувати механіку для прополювання і розпушування.
В середньому насіння висаджують у ґрунт на глибину до 4 см. Якщо ґрунт важкий і сирий, насіння необхідно закладати не так глибоко. Грядки найкраще розташувати з південної сторони на північну.
Якщо ви плануєте вирощувати огірки на невеликій площі, то ґрунт краще замульчувати плівкою або торфом. Це допоможе запобігти утворенню кірки на поверхні ґрунту, а також дозволить висівати насіння набагато раніше. Паростки будуть одночасними і дружними.
Догляд за грядками
Проріджування паростків, прополювання, розпушування ґрунту та культивування - ось звичні правила догляду за огірками. Крім цього, регулярно проводиться полив, в ґрунт додаються добрива, вживаються заходи щодо боротьби з шкідниками та хворобами.
Коли з'явиться перший листочок, можна здійснювати перше прополювання. На одному метрі повинно залишитися не більше 8 рослин. Останнє прополювання здійснюють, коли на культурі з'являться 4 листки. У вегетативний період міжряддя розрихлюють на глибину до 12 см не менше чотирьох разів.
Перед початком цвітіння огірки потрібно підгорнути, так вони утворюють додаткові корінці, а це, у свою чергу, призведе до збільшення зав'язі.
Вперше прищипують рослину над шостим листком. Це посилить розгалуження й розвиток жіночих квіток і додаткових зав'язей. Бічні пагони потрібно прищипувати над третім плодом.
Підживлення і поливання
Огірки дуже вимогливі до показників вологості ґрунту і повітря. До моменту плодоношення ґрунт повинен бути помірно вологим. Якщо погода посушлива, то поливати необхідно не часто, але рясно. Коли рослини плодоносять, досить п'яти разів поливу. При низькій вологості найкраще провести освіжаюче поливання і обприскування.
У період росту огіркам потрібне підживлення. Спочатку добре підживити азотом, а щоб прискорити плодоношення - удобрюють фосфором і калієм.
Підвищують урожайність і деякі мікроелементи, які вносяться під корінь рослин. Можна підгодовувати огірки наступними елементами з розрахунком на відро води:
- сірчанокислим марганцем - 5-10 г;
- сірчанокислою міддю - 0,1-0,5 г;
- сірчанокислим цинком - 3-5 г;
- молібденовим амонієм - 5-10 г;
- борною кислотою - 0,5-5 г;
- нікотиновою кислотою - 1 г;
- йодистим калієм - 2 г;
- двовуглекислою содою - 50 г.
Позакореневе підживлення дуже ефективно поєднуються з кореневими.
Сприятливо впливає на ріст і врожайність огірків розведений гній, з розрахунком 1: 5 або 1:10. У суміш додають 30-40 г суперфосфату на відро води. Після удобрення рослини обов'язково поливають методом дощування.
Друга половина серпня в Україні приносить похолодання в нічний час, так що грядки з огірками краще вкрити нетканинним матеріалом.
Збираємо врожай
Залежно від сорту огірків, плоди можна починати збирати вже з липня. Під час інтенсивного плодоношення рекомендується зривати плоди через день. Чим частіше ви будете збирати плоди, тим частіше з’являтимуться зав'язі, і тим більше урожаю ви отримаєте.
Зеленці збирають рано вранці, коли тільки зійде роса. Такі огірочки відрізняються міцністю і свіжістю, завдяки чому вони будуть довше зберігатися. Найкраще для збору плодів використовувати ніж. Якщо ви забираєте їх руками, то натискайте пальцем на плодоніжку, щоб запобігти травмуванню пагонів.
Огіркові пагони не варто перевертати або піднімати: їх легко пошкодити, тому що вони дуже крихкі і ламкі. Щоб не затримувати формування і розвиток здорових плодів, хворі або нестандартні огірки краще видалити з кущів.
Останнє збирання врожаю огірків здійснюють у вересні, коли наступають перші заморозки.
Зараз існує безліч гібридів і сортів огірків, призначених для вирощування у відкритому ґрунті. Щоб отримувати врожай протягом якомога більшого часу, виберіть декілька сортів різних термінів плодоношення.
Думаю, каждый задаётся вопросом, как вырастить хороший урожай огурцов в открытом грунте и что бы вложенный в них труд дал отличный результат. Статья показала все этапы к успеху. Благодарю.
Наталья, спасибо за отзыв!
Я - огородник-любитель и долго задавался вопросом, как как вырастить хороший урожай огурцов в открытом грунте. До прочтения этой статьи перепробовал много разнообразных способов, которые помогали мне повысить урожайность с переменным успехом, но способы, описанные в этой статье, я еще не применял на практике, но есть ощущения, что благодаря им есть возможность вырастить действительно огромный урожай огурцов в следующем году. Буду надеяться, что именно так и случится, и если все получится, то обязательно напишу про свои результаты (как же тут не похвастаться, да? :)) Спасибо за статью!
Алексей, спасибо за Ваш отзыв!
Хорошие рекомендации, как выращивать огурцы, я не знала, что их нужно закаливать, обязательно сделаю это. А вот участок всегда готовлю заранее и удобряю всегда, тогда урожайность будет хорошая.
Ольга, спасибо за отзыв!