Шовковиця біла – дерево з сімейства тутових, яке щорічно скидає листя. Спочатку культивувалася у східній частині Китаю в якості корму для тутових шовкопрядів. Незважаючи на те, що культура росла в теплому регіоні, вона зараз поширена і в більш холодних областях, винятком є лише північні країни. Цікаво, що колір у назві культури позначає не забарвлення ягід, а забарвлення кори дерева.
На даний час шовковицю білу продовжують використовувати як корм для шовкопрядів, плоди вживають в їжу, а інші частини рослини переробляють для одержання лікарських препаратів.
Посадка білої шовковиці
Намагайтеся висаджувати шовковицю відразу на постійне місце з урахуванням того, що термін життя дерева становить двісті-триста років.
Посадку шовковиці можна проводити як навесні, у квітні, так і восени, у вересні та першій половині жовтня, до початку сезону дощів. Незважаючи на невибагливість культури, краще вибирати сонячні місця, в яких не застоюється холод. Шовковиця добре росте на супісках, пухких суглинках або піщаних ґрунтах. При цьому посадка в пісок стимулює шовковицю випускати додаткові корені для зміцнення ґрунту. Шовковиця також може прижитися в засоленому ґрунті.
Оптимальний розмір посадкової ями – 80х80х60 см. Схема посадки буде значно відрізнятися в залежності від того, як саме ви хочете сформувати дерево. При кущовій формі інтервал між культурами повинен бути близько півметра, а між рядами до трьох метрів. Якщо ви хочете виростити дерева на штамбі, то між ними в ряду повинно бути не менше п'яти метрів, а між самими рядами – близько чотирьох метрів.
При посадці шовковиці будьте обережні з її кореневою системою – вона дуже тендітна. На дно посадкової ями висипають ґрунтосуміш з родючого ґрунту з перегноєм або компостом, сюди ж можна додати комплексні добрива (2 відра органіки і 200 г комплексних добрив). Саджанець встановлюють у центр ями, корінці розправляють і засипають землею. Після цього рослину слід полити, а ґрунт під нею замульчувати. В період приживання культура особливо потребує розпушування ґрунту та видалення бур'янів у зоні приштамбового кола.
Важливо! Шовковиця буває з квітами обох статей, тому купувати варто саджанець, який вже плодоносив.
Вирощування білої шовковиці
Для гарного плодоносіння шовковицю слід періодично підгодовувати:
- навесні – нітрофоскою (30-50 г);
- у першій половині червня – відром води з перепрілим гноєм (частина гною на 5-6 частин води) або курячим послідом (одна частина посліду на десять-дванадцять частин води).
Пізніше культуру підгодовувати не рекомендується, оскільки це стимулює формування нових гілочок, які не встигають закінчити своє формування до холодів і взимку вимерзають.
Полив рекомендується тільки у випадку тривалої посухи.
В умовах присадибної ділянки не доцільно давати вирости шовковиці до її природних розмірів – 15-18 метрів, тому в перші роки слід проводити формуючу обрізку і не давати дереву рости вище 3-5 метрів. У наступні роки шовковиця вимагає проріджуючої обрізки, при якій видаляються слабкі, перехрещені, хворі або зламані гілки.
Плодоношення починається на п'ятий рік, у разі щеплення – швидше. З десятирічного дерева можна отримати до центнера ягід.
Розмноження шовковиці білої
Розмножується шовковиця кількома способами:
- з допомогою насіння;
- вегетативно (живцюванням, щепленням, відводками).
Розмноження шовковиці насінням
Кращим посівним матеріалом є насіння поточного року. Його відокремлюють від м'якоті і зберігають при кімнатній температурі до моменту посіву. Посів проводиться у лютому. Замочування насіння в стимуляторі росту за кілька годин перед посадкою допоможе йому швидше прорости. Після замочування насіння трохи підсушують і висівають в легкий живильний ґрунт. Закладання насіння проводиться на глибину один – два сантиметри. Оптимальною температурою для проростання вважається 20-22°С.
Сходи зазвичай бувають сильними і дружними. Після появи паростків, температуру слід знизити на 2-5 градусів, а сіянці перенести у світле місце. У шкілку, з підготовленою з осені землею, сіянці пересаджують в квітні, дотримуючись відстані між культурами у 5-6 см. За перше літо сіянці виростають на 20-40 см.
Через рік рослини пересаджують в ґрунт для дорощування на два-три роки. При пересадці на постійне місце, слід додати в посадкову яму органічне й повне мінеральне добриво згідно інструкції.
Важливо! При посадці коренева шийка не заглиблюється, інакше шовковиця буде утворювати багато кореневої порослі, яка може призвести до того, що основа культури буде постійно мокнути і, врешті-решт, рослина загине.
Недоліком цього способу розмноження є те, що невідомо, з якими квітками виросте шовковиця – жіночими чи чоловічими. Крім того, часткове спадкування материнських ознак може призвести до того, що виростає самобезплідний сорт, який вимагає запилювачів.
Розмноження шовковиці живцями
Розмножують шовковицю і зеленими і здеревілими живцями, причому в першому випадку їх приживлюваність значно вища і становить близько 80-90%.
Зелені живці для розмноження нарізають на початку червня, довжиною десять-дванадцять сантиметрів. Щоб уникнути вологовтрати, листя обрізають на три чверті. Для стимуляції росту кореневої системи живці слід витримати протягом 8-12 годин в розчині індолілмасляної кислоти (30 г на літр). Потім їх слід висадити в ящики з підготовленою сумішшю, що складається з половини дернової землі, чверті торфу і чверті піску.
Догляд за живцями полягає у створенні умов з підвищеною вологістю (95-100%) і температурою в межах 22-30°С. Пересаджувати в шкілку живці можна восени.
Щеплення шовковиці
Прищеплювати дерево можна всіма відомими способами – за кору, методом копулірування, у розщіп, взимку – на відростках коренів, методом окулірування, навесні – пророслою брунькою, влітку – сплячою. В якості підщепи підходить шовковиця біла.
Розмножуємо відводками
Обріжте маточну культуру і отримайте хороший приріст, який в наступному році пригніть – так ви отримаєте горизонтальні відводки. Вертикальні відводки можна отримати, підгортаючи пагони, які відросли після обрізки на пень материнської культури. Відкопувати їх можна навесні або восени наступного року.
Варто відзначити, що догляд за білою шовковицею надзвичайно простий, та й розмноження рослини не вимагає особливих навичок. Для отримання дійсно великих врожаїв шовковиці слід забезпечити чорнозем, регулярне підживлення і поливи, а також обрізку. Якщо ви не женетеся за результатом, то можете практично не доглядати за культурою – плодоносити вона все одно буде, хоча і дещо менше.
Склад ягід
Ягідки шовковиці приваблюють солодкістю, в них міститься від 12 до 23% цукрів, в основному фруктози. Крім цього, в їх складі присутні: фосфорна і органічні кислоти, дубильні й азотисті речовини, флавоноїди, пектин і каротин. Крім того, вчені виявили в ягодах ксилоджириміцин – антибіотик, який бере участь у побудові клітин, і ресвератрол – речовину, яка вважається сильним антиоксидантом.
Ягоди також містять калій і кальцій, фосфор і натрій, магній, марганець і мідь, а за кількістю заліза (близько 2 мг) шовковиця обігнала багато плодових культур. З вітамінів слід відзначити А, РР, С, деякі вітаміни групи В.
Корисні властивості білої шовковиці
Для кулінарних цілей підходять лише плоди дерева, а ось медицина посягає на ягоди, листя, плодоніжки, кору і молоденькі гілки, в період їх росту, а також коріння, яке викопується або до початку сокоруху – ранньою весною, або після закінчення – пізньої осені.
Плоди тутовника традиційно використовують в Індії і країнах Азії для коригування рівня інсуліну і холестерину, зниження тиску, при гіперглікемії та анемії. Якщо їсти шовковицю регулярно, то можна:
- відновити правильний обмін речовин;
- підвищити рівень гемоглобіну в крові;
- скоригувати роботу травного тракту;
- відрегулювати вуглеводний і жировий обмін;
- поліпшити роботу жовчних проток;
- підвищити опірність інфекціям;
- зміцнити імунітет і підвищити загальний тонус.
Крім того, ягоди корисні, якщо у людини уражається сітківка ока, внаслідок чого знижується зір. Калій в плодах шовковиці білої допомагає при таких хворобах серця, як гіпертонія, ішемія і тахікардія, атеросклероз та дистрофічні процеси, а також порок серця.
Фосфор допомагає розумовій діяльності, він корисний учням і тим, хто "працює головою".
Тіамін нормалізує роботу кишківника, регулює обмін речовин і травлення.
Фолієва кислота підтримує гормональний баланс. Рибофлавін допомагає кровотворенню. Холін забезпечує організм енергією.
Одним словом, користь шовковиці неоціненна, адже в ній є вітаміни, макро- і мікроелементи, які є відмінною допомогою організму для боротьби з багатьма захворюваннями.
Що лікують за допомогою білої шовковиці?
Частини шовковиці здатні забезпечувати загальнозміцнюючу, антисептичну, цукрознижувальну, ранозагоювальну і кровотворну дію.
Нестиглі ягідки – кріплять, а перезрілі – навпаки, активують перистальтику і розслаблюють.
Якщо ви будете пити свіжий сік ягід 21 день поспіль, то відновите роботу серця, у вас зникне задишка та біль у грудях. Для зниження температури і припинення запалень можна приймати по сто мілілітрів соку через кожні 3 години протягом дня.
Вживання свіжих ягід або соку з них покращує відходження мокротиння, а, отже, буде корисним при затяжному кашлі. Сечогінний ефект зменшує набряки при поганій функції нирок або вагітності. У цьому випадку вживати їх слід на ніч.
Ягоди допомагають при пневмонії, бронхітах й інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Їх вживання сприяє позбавленню від жовтяниці, дисбактеріозу, панкреатиту та інтеритів.
Чай з листя культури буде корисний при недокрів'ї, перевтомі, авітамінозі та цукровому діабеті. Порошок з сухої зелені в суміші з маслом наносять на шкіру при екземі, алергічних дерматитах, псоріазі та туберкульозі шкіри.
Відвар з кори стовбура застосовують при серцево-судинних захворюваннях, він загоює ранки і порізи. А кора з кореня буде корисна для шлунка при коліках, а також від кашлю.
Шкідливість плодів шовковиці білої
Яким би не був корисним той чи інший продукт, у нього є протипоказання, не уникла цієї долі і шовковиця. Ягоди не варто вживати при індивідуальній непереносимості або алергічних реакціях. Також будьте помірні у вживанні при діабеті, тут дуже важлива доза. Будьте обережні, вживаючи багато ягід при гіпертонії, вони підвищують тиск. Людям, які страждають схильністю до діареї, також не слід зловживати плодами шовковиці.
Зберігання ягід та їх використання в кулінарії
Ягідки шовковиці дуже ніжні, вони погано переносять транспортування і тривале зберігання. Вирішити це питання можна за допомогою заморозки або сушіння ягід. При цьому користь плодів зберігається. Єдине – сушіння ягід бажане під впливом сонця, тоді корисних речовин збережеться більше.
Крім лікувальних властивостей плоди шовковиці білої мають відмінний смак. З них виходить дуже смачна начинка для пирогів і вареників, корисні напої та сік, пастила та варення. Маленьким дітям можна давати висушені ягідки як альтернативу цукеркам.