Сезон садово-городніх робіт оголошується відкритим! Обрізка дерев і чагарників – перше, про що слід подумати. Сьогодні на порядку денному – актуальне для багатьох питання зрізання гілок. Дізнайтеся все про проведення цієї важливої для рослин процедури.
Обрізка гілок декоративних і плодових культур – процес, що вимагає зваженого підходу. Роботі передує підготовчий етап – слід правильно вибрати час, обробити інструменти та продумати послідовність дій.
Час для весняної обрізки
Час для зрізання пагонів вибирають виходячи з кліматичних особливостей регіону. У південних районах можна братися за справу в лютому або в березні, в північних - у квітні. Важливо не пропустити момент початку інтенсивного сокоруху – якщо рослина прокинулася, то "сльози" будуть перешкоджати загоєнню тканин.
Сигналом до активних дій стає відсутність різких перепадів температури. Стовпчик термометра стабільно показує 0°C і вище? Швидше беріться за справу!
Обрізка плодових дерев і чагарників: види
Процедура обрізання в залежності від цілей і способу проведення ділиться на кілька видів.
Обрізка | Мета | Особливості |
Оздоровлююча | Поліпшити здоров'я рослини і звільнити її від уражених частин | Зрізають сухі, пошкоджені і хворі гілки. Проводять при потребі в будь-який час року незалежно від віку культури |
Формуюча | Змінити форму крони, підвищити декоративність, полегшити догляд | Вкорочують скелетні гілки з подальшим підв'язуванням і установкою підпірок. Проводять з 2 по 4 рік життя рослини |
Стимулююча | Поліпшити смак плодів і підвищити врожайність | Обрізають багаторічні пагони, які стали давати мало плодів. Проводять після отримання перших 2-3 врожаїв |
Омолоджуюча | Повернути життєві сили і відновити цвітіння | Старі гілки зрізують біля основи, молоді вкорочують на ⅓. Проводять 1 раз на 3-4 роки |
Інструменти для обрізки
Для якісної, а найголовніше, безпечної для рослини обрізки буде потрібно кілька інструментів:
- секатор – для зрізання гілок товщиною не більше 2,5 см;
- ножиці – для формуючої стрижки;
- садова пилка – для укорочення потужних гілок товщиною понад 5 см;
- гілкоріз – для обрізки пагонів товщиною від 2,5 до 5 см;
- висоторіз – для підрізування високих гілок, дістатися до яких складно.
Само собою, інструменти повинні бути стерильними, добре заточеними і зручно лежати в руці. Це дозволить провести обрізання з мінімальними силовими витратами і абсолютно безболісно для "пацієнта".
Принципи обрізки дерев
Щоб обрізка яблуні, груші, дуба, ясена та інших плодових і листяних дерев принесла позитивні результати, дотримуйтеся наступних принципів.
- Зрізайте загущуючі гілки, розташовані близько одна до одної.
- Вирізуйте дзиґи (довгі вертикальні пагони).
- Видаляйте молоду прикореневу поросль.
- Прибирайте пагони, що переплітаються і дивляться вниз.
- Прищипуйте верхівку, позбавляючись від "гусячої лапки".
Ідеальна обрізка – це коли кількість зрізаних гілок відповідає приросту. В першу чергу зрізайте відмерлі сухі пагони. Далі на черзі – поросль і бічні відростки. Потім - гілки, що перехрещуються і дивляться в бік стовбура.
Зріз робіть навскіс, відступивши над брунькою 4 мм. Рани замащуйте садовим варом. Тільки не відразу, а на наступний день після обрізки.
Обрізка дерев і чагарників – не така складна процедура, як здається на перший погляд. Якщо слідувати викладеним в статті правилам, то у вас все вийде – плодові і квіткові культури будуть красивими, рясно квітучими і високоврожайними.
Наостанок хочеться зазначити, що багато садівників у своєму прагненні отримати величезний сад, саджають дерева без розбору, не враховуючи їх висоти, відстані між окремими стовбурами, сумісність дерев та чагарників. Для того, щоб уникнути подібних помилок, ми створили спеціальну таблицю сумісності дерев в саду. Дуже сподіваємося, що вона вам стане у пригоді.