Якщо не обрізати грушу і дозволити їй безперешкодно розростатися, можна отримати дерево із загущеною кроною, в якій гілки не дають розвиватися одна одній. Численні пагони заберуть харчування у плодів і згодом груші стануть дрібними, кислими й втратять частину сортових ознак. Також погана вентиляція крони — хороший привід для розвитку грибкових захворювань.
Для садівників-початківців пояснимо, що грушу потрібно обрізати, враховуючи вік деревця. Молоді рослини до початку родючості мають потребу у формуванні скелетних гілок і крони в цілому. Плодові дерева обрізають, щоб харчування не витрачалося даремно, а сприяло розвитку і дозріванню плодів. Старі рослини обрізають з метою омолодження.
Осіння обрізка має такі переваги:
- вегетація сповільнюється, і нова порость вже не з'явиться;
- сокорух зупиняється, що виключає можливість значної втрати соків через спили та зрізи;
- осіння обрізка підвищує якість плодів майбутнього сезону;
- восени робота виконується без поспіху: головне завершити її за пару тижнів до морозів, щоб ранки від зрізів встигли затягнутися.
У перший рік життя саджанці не обрізають, щоб молоде деревце добре перезимувало. Згодом обробка крони виконується щороку або через рік.
Для початківців: інструменти для обрізки груш
Перед початком роботи бажано підготувати всі необхідні інструменти та матеріали. Залежно від товщини зрізаних гілок буде використовуватися секатор, сучкоріз або садова пила. Виправляти огріхи зрізів і зачищати ранки можна за допомогою ножа.
Весь інструмент варто добре заточити й продезінфікувати спиртом, розчином перманганату калію або мідного купоросу. Для кращого загоєння зрізів їх обробляють олійною фарбою або садовим варом.
Покрокова інструкція з обрізки груш восени для початківців
Зазвичай проблеми у садівників-початківців виникають саме на першому етапі роботи. Щоб новачкові не довелося витрачати час даремно, пропонуємо покрокову інструкцію. З її допомогою простіше приступити до роботи та увійти в потрібний ритм.
Спочатку видаляють сухі, хворі та надломлені гілки. Вони відрізняються кольором і відсутністю листя. Безнадійні в плані плодоношення, дереву і садівникові вони більше не потрібні. Уражені комахами сучки відсікають так, щоб виключити подальше розповсюдження жуків.
Молода прикоренева порость — марне продовження кореневої системи. Молоді пагони обламують у їх підстави, а здеревілі вирізують секатором від місця їх утворення. Товсті прикореневі пагони — зимовий притулок спор грибкових захворювань і попелиці, тому видаляти їх краще саме восени.
Тепер слід позбавити дерево від дзиґ. Ці пагони утворюються на стовбурах або біля основи скелетних гілок, ростуть вертикально й абсолютно безнадійні в плані плодоношення. Їх потрібно зрізати якомога ближче до точки росту.
Проріджування крони — переважно весняна робота, але частково її можна виконати й восени. В цей час обрізають гілки, орієнтовані вниз і всередину крони. З пагонів, що перехрещуються, залишають найсильніший. Таке ж правило існує і для гілок-дублерів, які ростуть поруч і заважають одна одній розвиватися. Добре, якщо кут зростання пагона що залишився, до основної гілки наближається до 60 градусів. Гострі кути кріплення можуть привести до зламу під вагою плодів.
Ґрунтовна обрізка груші — сильний стрес для дерева, тому вона не робиться в один раз. Цей процес розподіляють на 2-3 роки. Гілки, які планується видалити наступної весни, восени можна вкоротити, зробивши зріз на бруньку.
Укорочення приблизно на чверть від загальної довжини річного приросту забезпечить в перспективі кращий урожай. Бруньку, під якою буде зріз, намічають і відраховують від неї вниз ще три бруньки. Пагін, який буде рости з третьої від зрізу бруньки, має «дивитися» назовні від стовбура. Він буде розташований під таким кутом, який дозволить згодом сформувати оптимальну форму крони.
Тепер, коли садівники, котрі вперше роблять обрізку груші, можуть уявити собі загальний обсяг майбутніх робіт, саме час прояснити механіку процесу та уточнити суть окремих термінів.
Два основних способи обрізки
Існує два основних способи обрізки гілок: зріз «на кільце» і зріз «на бруньку. Поговоримо про кожен з них більш детально.
- На кільце. Таке відсікання виконується в процесі проріджування крони, якщо прийнято рішення повністю позбутися від якоїсь гілки. Біля її заснування знаходять кільцеподібний наплив, утворений корою. Зріз або спил найкраще зробити саме тут, щоб загоєння ранки відбувалося швидше. Важливо, щоб тіло материнської гілки або стовбура не постраждало в процесі відсікання. Але якщо залишити великий пеньок, можна спровокувати його подальше загнивання з утворенням дупла.
- На бруньку. За допомогою цього виду зрізу гілки вкорочують, відсікають їх верхню частину. Щоб задати їм напрямок росту потрібно знайти на них бруньку, котра «дивиться» назовні від стовбура. Зріз під кутом в 45 градусів має проходити приблизно в 1,5 см над цією брунькою. Якщо пеньок буде довшим, він може почати сохнути та знищить саму бруньку.
Є і ще один нюанс, який варто згадати. Іноді треба буде вирізати скелетну гілку дерева, діаметр якої перебільшує 5-7 см. Робити це потрібно в три етапи. Перший пропил виконують знизу, щоб важка гілка не почала ламатися самостійно і не пошкодила кору дерева. Наступний пропил роблять зверху трохи далі від стовбура, ніж перший. Тепер гілка зламається, але не зашкодить груші. Залишилося зробити третій, коригувальний спил.
Будемо вдоволені, якщо наші поради для початківців, як обрізати грушу восени, полегшать цей трудомісткий, але такий необхідний процес. А ваша груша віддячить вам за проявлену турботу відмінним урожаєм вже в наступному сезоні.
Для начинающих садоводов обрезка груши осенью – это возможность приобрести новые полезные навыки.
Добрий день. Дякуємо Вам за зворотній зв'язок.