Груша на ділянці — друга зерняткова культура після яблуні, популярність її збільшується рік від року, адже селекціонери пропонують нові сорти з коротким терміном дозрівання і соковитими делікатесними плодами. Якщо за грушею доглядати за всіма правилами, це дерево здатне родити щорічно, на відміну від яблуні, яка страждає періодичністю плодоношення. Сучасні сорти груші здатні родити вже на 3 рік після посадки у відкритий ґрунт, дерево відрізняється невибагливістю, але деякі особливості догляду за культурою необхідно знати та дотримуватися, інакше можуть виникнути проблеми з якістю плодів і здоров'ям самого дерева. У цій статті — все про особливості вирощування груші.
Груші: посадка і догляд
Для посадки груші необхідно правильно вибрати місце для вирощування, вся річ у тому, що плодоношення цієї культури безпосередньо залежить від яскравого освітлення — це дерево не можна висаджувати в тіні. Навіть легке короткочасне затінення крони може призвести до зниження інтенсивності цвітіння та утворення плодів.
При виборі ділянки під посадку груш варто врахувати і ступінь родючості ґрунту. Найкращі ділянки для вирощування грушевих дерев — багаті органікою суглинки, з легкою дренованою структурою. Рослина віддає перевагу ґрунту з нейтральною реакцією — рН від 6,5 до 7,0.
Увага! Коренева система груші почувається пригнічено в мокрих, кислих або занадто щільних глинистих ґрунтах. Таке дерево приречене на хвороби і загибель.
Особливо страшна для саджанця груші посадка в мокрий ґрунт. Високий рівень ґрунтових вод, що викликає підмочку кореневої системи дерева занадто негативно впливає на його зростання. Якщо на ділянці підґрунтові води розташовані близько до поверхні ділянки, грушеві дерева висаджують на пагорбах, висотою близько 40 см.
Під посадку груші готують ями з габаритами:
- Діаметр — 70 см.
- Глибина — 60 см.
На проблемних ділянках дно ями вистилають шаром дренажу з керамзиту, битої цегли або щебеню. Товщина шару — 12-15 см.
При посадці яму заповнюють сумішшю родючої землі з додаванням перепрілого компосту або гною — 1 відро, золи — 200-300 г, суперфосфату 40 г і калійної солі — до 25 г. Якщо на ділянці ґрунт слабокислий, безпосередньо в посадкову яму додають розкислювач, добре себе зарекомендувало доломітове борошно. Якщо ґрунт на ділянці сильно закислений, заходи щодо розкислення проводять з осені.
Саджанці висаджують в посадкову яму на горбок землі, коріння акуратно розподіляють, після чого засипають пазухи виїмки родючим ґрунтом.
Увага! Коренева шийка груші не заглиблюється в ґрунт при посадці, розташовується на рівні поверхні ґрунту!
Між саджанцями груші необхідно відразу залишити відстань, яка залежить від сорту дерева:
- Сильнорослі сорти — висаджують на відстані 4 м один від одного.
- Слаборослі — на відстані 3 м.
Як доглядати за грушею навесні
Догляд за грушами після зимівлі полягає в огляді крон дерева, необхідної санітарної обрізки, побілки штамбів, обробці від шкідників, але перше, що необхідно зробити навесні - зняти утеплювальні укриття з однорічних саджанців. Не можна занадто поспішати, адже нижня частина дерев, звільнена від утеплювача, може отримати сонячні опіки. Занадто пізнє зняття укривного матеріалу може привести до утворення попрілостей.
Побілка
Побілку навесні роблять тільки в тому випадку, якщо не встигли закінчити цю роботу восени. Дуже важливо провести побілку якомога раніше — в лютому або першій половині березня. Якщо за зиму стара побілка обсипалася, рекомендується побілити дерева повторно. Для цього можна використовувати готові засоби або зробити розчин самостійно. Найпростіший рецепт: розвести в 10 л води 2,5 кг вапна.
Побілка штамбів груші несе не тільки естетичну функцію, але і захищає дерево від сонячних опіків, шкідників, перешкоджає ранньому початку сокоруху.
В саду побілку проводять тільки після попередньої підготовки дерев. Спочатку кору очищають від старих нашарувань фарби жорсткою щіткою. Акуратно зчищають з гілок лишайники і мох. Якщо стовбур пошкоджений морозом, слід розчистити тріщини дерев'яною паличкою, замастити рани спеціальними засобами або садовим варом.
Перед побілкою бажано провести обробку дерева від хвороб і шкідників.
Обрізка
Навесні проводять санітарну обрізку дорослих дерев, продовжують формувати крони однорічних і дворічних саджанців.
Крону дерева уважно оглядають, вирізаючи зламані, підморожені та гілки, що загнили. Для обрізки груші використовують тільки чистий, гостро заточений інструмент. Леза секатора або ножиць не повинні здавлювати гілки дерева. Для вирізання великих сучків рекомендується використовувати ножівку.
Дорослі дерева оглядають на предмет загущення крони, видаляючи зайві гілки.
Роботи бажано виконати до розпускання листя.
Пригинання гілок груші
Недосвідчені садівники поняття не мають про те, що грушеве дерево, зі зростаючими вертикально вгору гілками, починає родити лише на 6-7 рік. Якщо не почати формування крони вчасно, можна дуже довго чекати плоди.
Пригинання гілок проводять навесні, до розпускання бруньок. Гілки дерева злегка відтягують вниз, фіксують положення за допомогою міцної мотузки і вбитих у ґрунт кілочків. Важливо надати гілкам максимально можливе горизонтальне положення (кут між гілкою і стовбуром — від 60 до 90 градусів).
Увага! Протягом літа періодично проводять видалення вовчків, які розвиваються пагонах, що пригнулися. Восени підв'язку знімають.
У цій статті коротко розглянуті основні аспекти, як доглядати за грушею навесні. Якщо у вас є запитання — ставте їх у коментарях. Наш агроном обов'язково відповість і поділиться своїми знаннями.
Наостанок хочеться зазначити, що в останні роки в Україні зими не дуже суворі, але бувають періоди, коли січневі та лютневі морози переступають позначку -20°C. Не всі сорти груш можуть протистояти таким морозам. У нашій статті ми розповімо про найбільш морозостійкі груші, яким не страшні зимові морози.