Літо – пора, коли дерева і кущі наших присадибних ділянок усипані смачними й ароматними ягодами. Звичайно ж, ми хочемо мати можливість і взимку насолоджуватися цією смакотою. А значить, пора братися за роботу і готувати варення. Рецептів приготування кожної ягоди дуже багато. Є складні та багатоетапні, а є прості та неважкі. Саме їх ми і представляємо у своїй добірці.
Рецепт приготування
Почнемо з маленького секрету. Щоб ягоди не виглядали у приготованому варенні зморщеними маленькими кульками, їх перед приготуванням слід пробланшувати. Для цього насипте смородину в шумівку і опустіть її на 2-3 хвилини в окріп. Потім вийміть і дайте окропу стекти. Після цього приступайте до приготування, для цього засипте смородину цукровим піском і залиште на 3-4 години. Суміш періодично акуратно помішуйте, намагаючись не пошкодити ягідки.
Після того, як цукор повністю розчинився, починайте варити. Бажано, невеликими порціями, на маленькому вогні. Постійно акуратно помішуйте і контролюйте температуру, щоб нічого не пригоріло. Після закипання отриману суміш варіть ще 7 хвилин, а потім відразу, поки десерт не охолов, розливайте для зберігання в скляну тару. Лимонну кислоту додавати немає необхідності. Банки закрийте металевими кришками, закатавши або використовуючи кришки-закрутки (кому як зручніше). Вкутайте до повного охолодження, попередньо перевернувши догори дном.
2. Абрикосове варення з кісточками
Потрібно:
- 1 кг абрикосової м'якоті;
- кісточки з 1 кг абрикосів;
- 1 кг цукру;
- 1 склянку води.
Рецепт приготування
Помийте абрикоси. Кожну ягоду розділіть на четвертинки і вийміть кісточки. Не викидайте їх, а розколіть та витягніть ядра. Потім зробіть сироп, змішавши цукор з водою. Підготовлені ягоди разом із серцевиною кісточок помістіть в глибокий посуд, і додайте туди цукровий сироп. Поставте на плиту і доведіть до кипіння.
Після закипання зніміть каструлю з вогню і злийте в окремий посуд утворену рідину. Дайте абрикосовим часточкам і сиропу охолонути окремо один від одного. Це необхідно для того, щоб в приготованому десерті часточки залишалися цілими і не перетворилися на кашу. Виконувати ці маніпуляції слід три рази, щоразу зливаючи сироп і додаючи його після остигання. В третій раз кип'ятіння варення слід продовжити до 10-15 хв. Після закінчення цього часу зніміть з плити, розлийте в попередньо простерилізований скляний посуд і закатайте металевими кришками.
Рецепт приготування
Переберіть ягоди, видаліть чашолистки. Якщо є час і можливість, відсортуйте за розміром. Більші – варяться довше. Це має сенс при приготуванні відразу декількох порцій варення. Суницю помістіть в металеву ємність, в якій будете готувати, невеликим шаром. Потім засипте цукром. Зверху ще шар ягід. І знову цукор. Кількість шарів залежить від вашого терпіння і кількості суниці.
Залиште в такому стані на 5-6 годин, щоб ягоди пустили сік, а потім ставте на вогонь. Після закипання зніміть ємність з вогню на 15 хвилин. Повторіть процедуру 4 рази. На завершальному етапі додайте лимонний сік або лимонну кислоту з розрахунку 1 г на 1 кг варення. У скляний стерилізований посуд потрібно розливати у гарячому вигляді, і відразу закатувати або закривати кришками-закрутками.
Рецепт приготування
Чорницю миєте і викладаєте в посуд, в якому будете готувати. Зверху рівномірним шаром засипаєте цукровим піском. Чекаєте 5-6 годин, за цей час ягоди пустять сік, адже саме в ньому буде готуватися цей надзвичайно смачний десерт. Після цього ставите каструлю на невеликий вогонь. Як тільки варення почне закипати, зменшуєте газ до мінімуму і кілька хвилин помішуєте, щоб нічого не пригоріло.
На маленькому вогні варити 12-15 хвилин. У цей час шумівкою або звичайною ложкою прибираєте пінку, що піднімається. Потім вимикає вогонь і даєте десерту охолонути. Повторюєте описаний цикл ще двічі. При останньому закипанні видавлюєте в десерт сік приготованого лимона. Готове гаряче варення покласти в скляні, попередньо стерилізовані банки, і закрити металевими кришками.
Рецепт приготування
Ягоди ретельно переберіть, видаліть чашолистки і відбракуйте зіпсовані плоди. Рясно промийте, якщо потрібно – кілька разів міняйте воду, щоб зимовими вечорами на зубах не хрустіла земля з грядки. Більші ягоди розріжте на кілька частин, щоб всі плоди були приблизного одного розміру. Засипте цукром полуницю і 5-6 годин її не чіпайте, дайте пустити сік. Потім ставте ємність на середній вогонь і чекайте закипання, після чого продовжуйте варити ще 5 хвилин. Протягом усього цього часу збирайте з поверхні пінку, що з'являється.
Вимкніть вогонь і чекайте, поки наш десерт повністю не охолоне. Влітку, особливо в спекотну погоду, це може зайняти 8-10 годин. Ще раз дайте закипіти, варіть п'ять хвилин, і залиште до повного охолодження. Третій раз, після п'ятихвилинного кипіння, зніміть з плити. Дайте охолонути хвилин 45-55, розкладайте в приготовлену стерилізовану скляну тару та закривайте металевими кришками.
Кілька порад:
- посуд для зберігання вибирайте невеликого обсягу – 0,5-0,7 л;
- дотримуйтесь пропорції інгредієнтів – це запорука гарного смаку приготованого десерту;
- дотримуйтесь часу приготування – переварене варення може засахаритися, а недоварене – прокиснути або покритися пліснявою.
- ретельно мийте і перебирайте ягоди. В іншому випадку смак чудового десерту може бути затьмарений підгнилими плодами або піском на зубах.
Дотримуйтеся цих простих правил і у вас завжди буде виходити смачне, ароматне і корисне солодке блюдо. Воно стане улюбленими ласощами як дітей, так і дорослих. Приємного апетиту!