Ще 4 тис. років тому насіння чіа було популярним серед племен ацтеків. Вони настільки переконалися в їхніх чудодійних властивостях, що стали дуже високо цінувати та використовувати для оплати податків і данини. Навіть жертви богам включали в себе насіння чіа.
Чіа – трав'янистий однорічник. В період цвітіння кущ прикрашений білими або бордовими квітами. Насіння – дрібне (діаметром близько міліметра), овальної форми. Південна і центральна Мексика та Гватемала – споконвічна батьківщина диво-насіння. Росте воно в горах, на висоті майже 2000 м. Часто використовується інша назва – іспанська шавлія, оскільки рослина з роду шавлії.
Склад
Оптимальний вміст жирів (35%), білків (20%), харчових волокон (близько 25%) – благотворно впливає на травну систему. Вчені виявили у складі чіа велику кількість антиоксидантів, вітаміни А, С, вітаміни групи В. Багатий склад також кальцієм, калієм, жирними кислотами омега-3, селеном, цинком, молібденом і магнієм. Калорійність продукту невисока – 486 кал на 100 г зерен.
Корисні властивості чіа
Властивості зерен чіа вивчали канадські вчені. Їхні висновки:
- Поліпшується стан нервової та серцево-судинної систем.
- Відмічається зниження рівня цукру і холестерину при регулярному вживанні в їжу.
- Відзначається нормалізація тиску.
- Багатий склад дозволяє використовувати насіння як природний антибіотик, що не наносить побічної шкоди організму.
- Зміцнюється імунітет людини, що позначається на загальному стані – проходить анемія, гормональні збої.
- Використання насіння покращує загальний стан у хворих на епілепсію, при депресіях, хворобі Альцгеймера.
- Позитивно впливають на стан судин, служать профілактикою атеросклерозу.
- Страви з диво-насінням дають відчуття ситості, служать захистом від переїдання.
- Добре знімають алергічні реакції.
- Поповнюють запаси організму кальцієм, що особливо важливо при неповноцінному харчуванні або захопленні вегетаріанством.
Протипоказання
Виникнення алергічних реакцій, захворювання нирок, щитовидної залози – протипоказання щодо застосування чіа.
Надмірне вживання насіння також загрожує розладами з боку травної системи – здуттям живота, підвищеним газоутворенням, інтоксикацією організму з усіма супутніми ознаками.
Періоди вагітності і годування – не найкращий час для використання чіа.
Застосування
Кулінарія
Горіховий присмак насіння надає пікантності солодким стравам. Каші, йогурти, мюслі з додаванням чіа краще з'їдати вранці натще. Організм очищається від токсинів, шлаків, активізується обмін речовин.
Насіння, додані в десерти і випічку, надають страві хрусткий смак. Чіа, перемелені в муку, можна змішати з пшеничним борошном і використовувати при випічці.
Зерна додають також і в напої – чаї, коктейлі.
Насіння при контакті з рідиною стає желеподібної консистенції. Залийте 1-2 ложки насіння гарячим молоком, дочекайтеся набухання 10-15 хвилин, додайте мед, корицю і насолоджуйтеся чудовим смаком корисної кашки.
Косметологія
Маски і скраби омолоджують шкіру. Гелі для волосся зволожують волосся, захищають від негативного впливу сухого повітря.
Віджате масло з насіння використовують для загоєння ран, зволоження сухих ділянок шкіри.
Чіа в боротьбі з зайвою вагою
У багатьох дієтах для схуднення використовують насіння чіа. Принцип його дії надзвичайно простий і, тим не менш, ефективний. Потрапляючи в шлунок, насіння наповнюється вологою і дає хибне відчуття ситості. Сита людина припиняє прийом зайвої їжі і, відповідно, худне. Причому зауважте, без хімічних препаратів, нестерпних дієт з гострим почуттям голоду, виснажливих фізичних навантажень. Крім поступового зниження ваги, нормалізуються обмінні процеси, спалюються жири.
В залежності від бажаного ефекту, кожен підбирає індивідуальний рецепт використання. Пам'ятайте, що найважливіша складова – це насіння. Воно повинно бути справжнім, екологічно чистим. Тільки використання якісних інгредієнтів гарантує позитивний результат.