Ріпчаста цибуля по праву вважається однією з найбільш популярних овочевих культур. Виростити цибулю зовсім нескладно. Для цього слід дотримуватися кількох простих рекомендацій.
1. Якість посадкового матеріалу.
Від якості цибулі-сівка безпосередньо залежить врожай. Тому цибуля повинна бути сухою, на сівці повинні бути відсутніми ознаки будь-яких хвороб і гнилей. Вона має бути вирівняна за розміром. Якщо ви збираєтеся посадити цибулю під зиму, зупиніть свій вибір на дрібній сівці, діаметром не більше 1 см (таку цибулю називають овсюжкою). З такої до середини літа виросте велика товарна цибулина. Варто зазначити, що така цибуля практично не дає квіткових стрілок.
Навесні садити цибулю варто більшу, при цьому необхідно купувати посадковий матеріал виключно у перевірених продавців. Тому як неправильне зберігання сівки в зимовий період напевно призведе до того, що на грядках цибуля буде стрілкуватися.
Найбільші сівки (діаметр понад 2 см) мають назву - вибірок і для отримання ріпки ця цибуля не використовується.
2. Вибір вдалих сортів
Вибір сорту залежить від особистих переваг кожного, через те, що забарвлення луски або форма цибулини згодом не відображається на смаковій якості врожаю. Проте є деякі нюанси, які при виборі вдалих сортів необхідно знати, наприклад: термін дозрівання, розмір, врожайність, лежкість, а також стійкість до стрілкування.
Важливий термін дозрівання, адже від нього залежить вибір часу для посадки. Тому, якщо ви вирішили посадити пізньостиглі сорти, у яких врожай готовий до збирання через 140 днів після появи сходів або пізніше, вам слід переконатися, що він підходить для умов вашої кліматичної зони.
Не секрет, що різні сорти цибулі відрізняються за розміром. Тут варто виділити цибулю шалот або сімейну. У шалоту в кожному гнізді може утворитися до 30 цибулин, які не надто великі й при цьому приємно радують своєю врожайністю.
Сорти, які стійкі до стрілкування (наприклад, 'Стурон' або 'Шекспір'), є однією з гарантій хорошого урожаю, завдяки тому що рослина всі свої сили спрямовує саме на формування великої цибулини.
На лежкість також слід звертати увагу, особливо, якщо ваша мета - збереження врожаю на тривалий період часу. До найбільш популярних сортів з тривалою лежкістю варто віднести: 'Стурон', 'Штутгартер Різен', 'Каратальську'.
3. Місце під посадку.
Для хорошого врожаю потрібно серйозно підійти до вибору місця посіву цибулі. Відмінним варіантом стане освітлене місце з рихлим і родючим ґрунтом, який має нейтральну реакцію. Варто врахувати, що цибуля негативно ставиться до вогкості, тому її не варто висаджувати в низинах.
Не рекомендується садити цибулю рік за роком в одному і тому ж місці. Це призведе до того, що в ґрунті будуть накопичуватися різні хвороби, шкідники цибулі та при цьому у нього буде виснажуватися запас поживних речовин. Потрібно не забувати чергувати посадку культур у своєму городі. Особливо для цибулі підійдуть місця після посадки картоплі та томатів. Також цибулю можна садити після гарбуза, огірків і кабачків, а ось часник, в якості попередника цибулі, може неабияк зіпсувати урожай.
4. Терміни посадки та підготовка цибулі
Як правило, цибулю садять під зиму або навесні. В осінній період посадку зазвичай проводять сухими цибулинами, при цьому підбираючи терміни так, щоб цибулини змогли вкоренитися до морозів, але не проросли. Однак, якщо осінь видалася затяжною і на грядці все-таки подекуди з'явилися сходи, не варто хвилюватися. В цьому випадку цибуля не загине і на майбутньому врожаї це не відіб'ється негативно.
Цибуля належить до холодостійких культур. Її можна садити навесні, коли буде готовий ґрунт. В Україні термін посіву зазвичай приходиться на середину, кінець березня. Перед посадкою сівки зазвичай замочують в розчині марганцівки. Ця невелика хитрість є гарною профілактикою від різних захворювань цибулі, з посадкою якої не варто затягувати. Потрібно встигнути, поки весняна волога не піде, тому як в сухій землі цибуля буде погано вкорінюватися і потім довго не дасть сходів.
5. Догляд.
Городникам відомо, що цибуля відноситься до одних з найбільш невибагливих рослин, проте, без правильного догляду не буде і гарного врожаю. Цибуля любить, коли місце посадки прополюють і розпушують ґрунт. Адже через щільний ґрунт цибулини можуть помітно поступатися в зростанні, та ще й бур'яни віднімуть у них всі необхідні для хорошого розвитку поживні речовини. Крім того, бур'яни можуть затінювати сходи та впливати на якість врожаю.
У весняний період і на початку літа цибулі не обійтися без регулярного поливу. Якщо цибулі не вистачатиме вологи, будуть формуватися менш великі цибулини. Смак у таких рослин стане більш грубим і гострим. Однак за місяць до очікуваних термінів зі збирання врожаю, полив припиняють через те, що надлишок вологи може негативно вплинути на зберігання цибулі взимку.
Не можна ігнорувати й підгодівлю цибулі. В основному використовують спеціалізовані органо-мінеральні комплекси, які призначені для цибулі та часнику. Кількість підгодівлі залежить від багатьох факторів. Наприклад, від складу і структури ґрунту та як ґрунт підготували до посадки.
6. Терміни збирання врожаю.
Від своєчасного прибирання залежить не тільки якість врожаю, але і як він буде зберігатися взимку. Якщо ви поспішите, це відіб'ється на терміні зберігання врожаю, а, якщо будете зволікати зі збиранням, цибулини можуть почати псуватися у вологій землі.
Слід знати, що прибирають цибулю, коли перо починає вилягати та грубіє, а на цибулинах виникають луски, які мають забарвлення характерні для сорту. У разі, коли цибулини вже "одяглися", а перо не полягло, його слід пригнути до землі за тиждень до збирання, щоб забезпечити відтік поживних речовин до цибулини.
7. Умови зберігання.
Необхідно створити хороші умови для зберігання врожаю. Для початку його слід ретельно просушити. Цибулю завжди прибирають в суху погоду. Можна підсушувати врожай прямо на грядках протягом дня і прибрати його на горище або під навіс - в сухе з хорошою вентиляцією місце.
Цибулю просушують до тих пір, поки не висохне повністю шийка, тому якщо в цибулині залишиться, хоч трохи вологи, вона почне гнити. Якщо ви плануєте зберігати цибулю в сітках, то перед сушінням перо можна обрізати.
От і все! Як ви вже переконалися, правила для хорошого врожаю цибулі зрозумілі й прості та дотримуватися їх зовсім не складно.