Здавалося б, чим може здивувати звичайний кабачок? Всі плоди більш-менш однакові, трохи темніші – трохи світліші, кругліші – довші... і все! Однак є такі овочі, які тільки зовні «прикидаються» справжніми кабачками, а зсередини нагадують усім відомі макаронні вироби.
Людство їсть кабачки майже 5 тисяч років. Батьківщиною культури вважається Мексика. В Європу вона потрапила лише в 15 столітті, ну а на простори СНД перекочувала тільки в 19 столітті. З тих пір селекціонери працюють над поліпшенням якостей плодів, отримують абсолютно круглі і дуже довгі сорти, білі і майже чорні.
Черговим дивом стала група кабачків спагеті з декількох сортів. У них є один цікавий нюанс: м'якоть стиглих овочів після термічної обробки розпадається на волокна, завдяки чому вони і отримали свою назву. Зрозуміло, смак у нього самий кабачковий, тому не спирайтеся на відгуки типу «смачно – не смачно», садіть культуру і робіть власні висновки! До речі, недостиглі плоди такої особливості позбавлені, їх використовують як звичайні сорти.
Особливості кабачків спагеті та основні сорти
Кабачок спагеті буває декількох сортів. Їх відрізняє:
- Багатий вітамінний склад. Вживання плодів регулює кровотворення і кількість шкідливого холестерину, має сечогінну дію, кабачки корисні при цукровому діабеті.
- Незвичайний зовнішній вигляд: всі сорти трохи схожі на довгастий гарбуз і при дозріванні забарвлюються в різні відтінки жовтого.
- Невимогливість у догляді.
- Довгі батоги.
- Тверда шкірка, а за рахунок цього – тривале зберігання.
Найсмачніші сорти кабачків спагеті:
- Равіоло – середньостиглий сорт. Плоди-циліндри в технічній стадії – білі, при повному дозріванні жовтіють. М'якуш кремово-помаранчевий.
- Порційний F1 – гібрид, дозріває за 85 днів. Плоди овальні, жовто-оранжеві, масою 800 г. М'якоть волокниста, насичено-жовта.
Основні правила вирощування кабачків спагеті
Культура не вимагає особливих «танців з бубном» навколо себе. Вирощується, як правило, з насіння, хоча якщо є бажання, їх можна проростити і до розсади.
Перед посадкою замочіть насіння на 3-4 дні, щоб вони проклюнулися. Для цього викладіть посадковий матеріал на ватний диск або марлю і щодня його зволожуйте, але не допускайте, щоб насіння плавало у воді.
У відкритий ґрунт насіння висівають, коли ґрунт прогріється до +15°С, зазвичай такої температури він досягає до кінця травня. Для здобуття більш ранього врожаю можна посіяти насіння у теплицю.
Вибір місця
Кабачки люблять простір. Висаджуйте їх на відкриті сонячні грядки, але з захистом від протягів (наприклад, можна посадити «стіну» з кукурудзи). Землю заздалегідь перекопайте і розрихліть, додайте перегній або компост з розрахунку 6-8 кг/м². Краще, щоб у ґрунту був легкий механічний склад – в глині і на забитому ґрунті кабачки вирощувати досить проблематично, землю бажано полегшити за допомогою піску.
Посів насіння кабачка спагеті
Сухе проросле насіння заглиблюють в добре политу землю на 2-6 см. В легких ґрунтах – глибше, у важких – мілкіше. Через довгі батоги для кожного куща потрібно не менше 0,7-1 м до сусідньої рослини. Щоб культури не розповзлися по всьому городу, ріст пагонів зупиніть прищипуванням над 4-5 листочком.
Вирощування кабачка спагеті
Поливи проводьте регулярно, раз на 7-10 днів, але без перезволоження, інакше зав'язь опаде. Під час дозрівання плодів зменшити обсяги вологи вдвічі, так овочі не будуть водянистими.
Підгодовуйте кабачки не менше 2 разів на сезон. Першу підгодівлю робіть при появі молодої порослі. Для цього підійде органіка, яка перед вживанням має перебродити 4-6 днів:
- розчин коров'яку в пропорції 1:10;
- або розчин куряка в пропорції 1:20.
Можна використовувати мінеральні добрива:
- нітрофоска 30 г;
- сечовина 30 г.
Обидва препарати розводьте в 10 літрах води. Під кожен кущ виливайте по 1 л.
Друга підгодівля потрібна до початку зав'язування плодів. Тут підійде або та ж органіка, або мінеральні добрива з іншим складом:
- калійна селітра і сірчанокислий амоній по 20 г;
- суперфосфат 40 г.
Всі речовини розчиніть у 10 літрах води і виливайте по 3-4 літри під кожну культуру.
Підгортайте кущі 2-3 рази за теплий період. Перший раз після появи 4-5 листків, потім через місяць і ще через місяць.
Якщо ви хочете отримати м'якоть спагеті, збирайте тільки повністю зрілі кабачки жовтого кольору.
Кабачок спагеті: рецепти приготування
Кабачок спагеті з грибами і тертим сиром
Інгредієнти:
- кабачок 1 шт.;
- гриби (печериці) 225 г;
- цибуля-ріпка – 0,5 шт.;
- томати 2 шт.;
- часник 2 зубці;
- італійські трави 1,5 ч. л.;
- масло вершкове 2 ст. л.;
- масло рослинне 1 ст. л.;
- сир твердий 200 г.
Приготування:
Розігрійте духовку до 180°С. Кабачок вимийте, розріжте вздовж на 2 частини і вийміть насіння. Деко вистеліть фольгою, змастіть маслом і покладіть на нього кабачок, розрізом вниз. Через 1 годину дістаньте плід і дайте йому охолонути. Виделкою відокремте волокна – вони зіграють роль макаронів у страві.
Гриби почистіть, поріжте на четвертинки. Цибулю наріжте півкільцями, часник дрібно порубайте або натріть на тертці. У сковорідку покладіть масло (обидва види), обсмажте підготовлені овочі зі спеціями і сіллю до напівготовності.
Помідори поріжте кубиками і викладіть в сковороду до овочів, протушкуйте до випаровування вологи. Додайте кабачок, перемішайте.
Блюдо гарячим розкладіть на тарілки, присипте сиром.
Запіканка
Інгредієнти:
- спагеті-кабачок 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля-ріпка – 1 шт.;
- шинка 300-400 г;
- яйце 1 шт.;
- молоко 100 мл;
- сіль, перець за смаком;
- олія 1 ст. л.
Приготування:
Кабачок помийте і цілим покладіть в каструлю, налийте води і поставте варитися на 20-30 хвилин. Потім дістаньте плід і остудіть. Розріжте навпіл, вийміть насіння, а м'якоть відокремте виделкою.
Цибулю наріжте півкільцями, а моркву натріть на грубій тертці. У добре розігріту на сковороді олію покладіть цибулю з морквою, обсмажуйте 5 хвилин.
Шинку поріжте кубиками і додайте до цибулі з морквою, готуйте ще 5 хвилин. Додайте кабачок, сіль, перець і добре перемішайте. Масу викладіть у змащену форму для випікання.
Молоко з'єднайте з яйцем і сіллю, полийте цією сумішшю м'ясо-овочеву масу. Поставте в нагріту духовку, випікайте до появи рум'яної скоринки.
«Спагеті» з солоною бринзою
Інгредієнти:
- кабачок 1 шт.;
- цибуля-ріпка – 1 шт.;
- часник 1 зубець;
- томати 3 шт.;
- бринза 120 г;
- маслини – 100 г;
- олія оливкова 2 ст. л.;
- подрібнений базилік 2 ст. л.
Приготування:
Зваріть або запечіть спагеті-кабачок, як розказано вище і вийміть «локшину».
На сковорідку налийте олію і посмажте в ній до м'якості дрібно нарізану цибулю, додайте до неї подрібнений часник і обсмажте ще 3 хвилини.
Помідори поріжте кубиками і покладіть в сковороду до цибулі і часнику, обсмажуйте до випаровування більшої частини соку.
Маслини наріжте кружечками, бринзу – кубиками, змішайте все з базиліком, вмістом сковороди і кабачком.
Тепер ви знаєте, як виростити і приготувати кабачок спагеті, вдалих посадок вам і смачних страв!