Всі ми звикли, що редька обов'язково повинна бути гіркою. Але насправді є і солодка редька - дайкон. Цей овоч родом з Азії й дуже схожий на нашу редиску або редьку. Але головна його відмінність - це м'який і солодкий смак (оскільки в його складі відсутні гірчичні масла).
Склад японської редьки - користь і небезпека
Хоча дайкон і не володіє великою кількістю вітамінів і мінералів, він корисний тим, що містить в собі клітковину, пектини, ензим, мірозіану, вітамін С і В. Ці компоненти допомагають нашому організму в процесі травлення.
Низька калорійність коренеплоду (всього 20 калорій на 100 грам) зробила його популярним серед шанувальників дієтичних продуктів.
Свій внесок дайкон привніс і в косметологію - він допомагає при відбілюванні шкіри та сприяє зміцненню волосся.
Японці впевнені, що їх редька очищає печінку і виводити з нирок камені. Рекомендується вживати його в їжу при слабкому імунітеті, діабеті та для профілактики простудних захворювань.
Дайкон запобігає появі злоякісних утворень, і стимулює травлення.
Але є в цього чудо-овоча і зворотна сторона - строго не рекомендується вживати в їжу людям з хронічними захворюваннями шлунка і нирок, при порушенні обміну речовин через наявність великої кількості клітковини.
Дайкон в «Домі й саду»
Інтернет-магазин «GradinaMax» підібрав для своїх покупців найбільш смачні й популярні сорти дайкона:
- Соловей Розбійник. Відрізняється високою врожайністю, стійкістю до засух, шкідників.
- Ерлі Лонг Вайт F1. Невибагливий сорт з великими плодами. Придатний для тривалого зберігання.
- Спрінг Фейвор F1. Відрізняється високими товарними й кулінарними стандартами.
Правила посадки та вирощування
Дайкон відмінно росте у затінку на ділянці без застою води. Можна його посадити й на сонці, але тоді він буде не таким смачним і втратить свою солодкість. Тільки сорт Соловей розбійник відмінно ладнає з високими температурами та посухою.
Бажано заздалегідь підготувати ґрунт для посадки японського коренеплоду. Відмінно підійде ділянка, де раніше вирощувалися огірки, цибуля, рання картопля або зернові культури. Висаджуйте дайкон якомога далі від редиски та редьки, щоб уникнути перезапилення, інакше отримаєте звичайну на смак, але більшу редьку.
За місяць перед посівом удобріть ґрунт (можете використовувати компост, нітрофоску або золу).
Залежно від потреб терміни посіву можуть відрізнятися:
- Для отримання насіння посів роблять з початку квітня.
- Для вживання коренеплоду в їжу починають посадку в кінці червня - середині травня.
При посіві дайкона в серпні враховуйте той факт, що дозрівання настане у вересні, тому при різкому зниженні температури (нижче + 10⁰С) слід укрити коренеплід.
Дайкон сіють в лунки до 5 см по 2-3 насінини. Лунки розташовуються рядами з інтервалом 8-10 см. Між рядами зберігайте відстань до 45 см. Як тільки з'являться перші сходи (приблизно через 3-7 днів) варто прорідити культуру, залишаючи тільки найсильніші сіянці.
Правила догляду за коренеплодом
При догляді за дайконом потрібно пам'ятати про дві речі - підживлення і полив.
Підживлення здійснюється дуже часто протягом вегетаційного періоду - 5-6 разів при 35 л на 1 м. кв. Після поливу обов'язково просапайте бур'яни та розпушіть ґрунт.
Підживлення можна робити з інтервалом 3 тижні після посіву - це допоможе отримати більші плоди.
Правила зберігання
Японська редиска може зберігатися до 3 місяців, але це ще не межа. Щоб збільшити терміни зберігання, досить вчасно зібрати урожай в суху погоду. Зберігати редиску можна при температурі +5 ⁰С - наприклад, в холодильнику або підвалі.
Салати з дайкона
Пропонуємо Вам два дуже смачних рецепти салатів - овочевого і м'ясного.
Для овочевого салату візьміть:
- 100 г дайкона;
- 50 г моркви;
- салатний мікс - 20 г;
- цибуля-порей - 8 г;
- 10 г соняшникової олії;
- спеції та оцет - до свого смаку.
Використовуйте слайсер, щоб тонко нарізати дайкон і моркву. Доріжте білу частину цибулі та додайте до моркви. Приправте все спеціями, маслом, додайте салатний мікс, акуратно перемішавши.
Для м'ясного салату вам знадобитися:
- дайкон - 1 кг;
- 0,5 кг яловичини;
- 2 великі ріпчасті цибулі;
- 2 ст.л. рослинної олії;
- майонез, сіль і спеції.
Обсмажте цибулю, нарізану півкільцями. Натріть дайкон (можете скористатися теркою для корейської моркви). Відваріть м'ясо і наріжте соломкою. Все перемішайте, додайте олію і спеції до свого смаку.
Приємного вам апетиту і багатих врожаїв!
Автор статті: Оксана Височанська