Домашні соуси завжди корисніші та смачніші за покупні. До того ж ви можете підійти до їх приготування творчо, використовуючи кожного разу інші прянощі. Приготуйте простий і ароматний домашній кетчуп за нашим докладним рецептом.
Інгредієнти (на 2,5 л):
- томати і сливи - разом 3 кг;
- сіль - 1 ст. л.;
- цукор (желювальний) - 250 г;
- лавровий лист - 5 шт.;
- запашний перець - 5 горош.;
- мелений чорний перець;
- кориця - ½ ч. л.;
- паприка - 1 ст. л.;
- імбир (порошком) - ½ ч. л.;
- гвоздика - 5 бутонів.
Підготуємо томати й сливи
Кетчуп не повинен бути рідким. Тому відберіть тверді і максимально м'ясисті плоди. Розріжте томати зі сливами на половинки. Видаліть з помідор соковиті серединки, а зі слив - кісточки.
Як готувати
- Томати й сливи варимо в каструльці на невеликому вогні.
- Коли плоди пустять сік - кидаємо в каструлю лавровий лист, запашний перець і гвоздику.
- Варимо і помішуємо, поки помідори зі сливами не розм'якнуть. Це займе близько 30 хвилин.
- Масу, що вистигла, перекладаємо в друшляк. Якщо не любите знаходити в їжі лавровий лист і горошинки перцю - зараз найвдаліший час, щоб позбутися від них. Використовуйте соковидавлювач, щоб відокремити густе пюре від соку. Сік не викидайте - він ще знадобиться.
- Густу масу знову змішайте з соком, доведіть до кипіння і варіть ще хвилин 15.
- Додайте інші прянощі, і, помішуючи, тримайте на вогні ще хвилин 5.
- Кетчуп розподіліть по банках, законсервуйте їх, переверніть, накрийте чимось теплим і залишіть на 12 годин.
Домашній кетчуп стане смачним і ароматним доповненням будь-якої страви, особливо добре підійде до м'яса і риби.