Жимолость їстівна – невибаглива і життєстійка культура, яка плодоносить протягом 25-30 років. Її соковиті насичено-сині ягідки мають кисло-солодкий смак і безліч корисних властивостей, врожай використовують як для вживання в свіжому вигляді, так і для переробки.
Як вибрати саджанці жимолості їстівної
Основна умова для гарного врожаю – посадка поруч 2-3 різних сортів, оскільки рослина вимагає перехресного запилення. При розміщенні декількох однакових сортів, чагарники будуть лише квітнути, але не плодоносити.
Вибираючи жимолость, варто звернути увагу на наступні параметри:
- розмір рослин;
- терміни дозрівання;
- смак, форма та розмір ягід;
- врожайність.
Незважаючи на те, що асортимент сортів досить великий, поєднати всі привабливі властивості разом навряд чи вийде, тому варто розставити пріоритети.
Жимолость, як і багато інших культур, буває ранньо- , середньо - та пізньостигла. У першому випадку врожай збирають на початку літа, у другому – наприкінці червня – на початку липня, а в третьому – в липні. Найпопулярніші сорти представлені у таблиці:
Ранньостиглі |
Середньостиглі |
Пізньостиглі |
Медова ягода, Дует, Синьоочка, Морена, Німфа, Хоней Блю, Блю Вельвет |
Ленінградський велетень, Алтай, Сибірячка, Камчадалка, Чарівниця, Амфора, Бакчарський велетень, Індиго Джем |
Челябінка, Аврора, Беррі Блю |
Розмір чагарників також є дуже важливим. Так, для маленьких ділянок краще купувати компактні культури висотою до півтора метри і діаметром близько метра. На дачах, де площа дозволяє, доречно посадити средньорослу жимолость висотою 1,5-2 м або навіть високорослу, яка витягується понад 2 м. Зверніть увагу, що при різній висоті деякі сорти залишаються компактними, їх ширина не перевищує 1-1,2 м, а інші розростаються до 1,5-1,7 м. Останнім, зрозуміло, потрібно набагато більше місця.
У різних сортів ягоди досить сильно відрізняються за смаком. Так, Ленінградський велетень і Алтай сподобаються ласунам, Блакитне веретено і Уляна мають відчутну кислинку. Деякі сорти можуть похвалитися пікантною гіркуватістю, а ось у Медової ягоди вона зовсім відсутня.
При виборі сорту також важливо враховувати такий параметр, як обсипальність. Наприклад, Нижегородська рання і Блакитне веретено «скидають» врожай відразу по досягненню зрілості, а оскільки ягоди дозрівають не одночасно, то можна втратити частину плодів, якщо ви відвідуєте дачу тільки по вихідним. Коли немає можливості чергувати біля куща постійно, то краще вибирати сорти, не схильні до осипання, наприклад, Дует, Алтай, Камчадалка.
Вибір місця і термін посадки жимолості їстівної
Багаторічник любить світло, тому і садити його варто на сонячних місцях. А якщо ділянка буде захищеною від холодних вітрів, і ґрунт буде рано прогріватися, тоді й дозрівання врожаю прискориться. Більшість сортів чудово переносять зими України, і навіть якщо під час цвітіння температура опуститься до -5 -7˚С – квітки не опадуть.
Чагарники добре ростуть майже на будь-якій землі, але віддають перевагу легким родючим суглинкам з нейтральною або слабокислою реакцією. Дуже кислу землю необхідно вапнувати – додавати вапно або крейду перед посадкою і потім регулярно кожні 3-4 роки. Що стосується вологи, то полив для рослин обов'язковий, а от застій води – неприпустимий.
Термін посадки залежить від упаковки кореневої системи. Якщо вона закрита, то багаторічники можна пересаджувати протягом усього теплого сезону. Чагарники з відкритим корінням краще висаджувати у вересні-жовтні, або рано навесні, щойно відтане ґрунт. Такий термін обумовлений тим, що культура пробуджується, коли середньодобова температура досягає 2-4˚С.
Технологія посадки
Оптимальний розмір посадкових ям – 50 х 60 см, а відстань між ними залежить від розмірів дорослих рослин – чим вони більше, тим ями мають бути далі одна від одної. Тісна посадка призводить до зниження врожаю і провокує розповсюдження комах-шкідників.
Землю, вийняту з ями, потрібно змішати з гноєм, компостом або перегноєм з розрахунку відро на кущ, додати 150 г калійної солі і 200 г суперфосфату, ретельно перемішати. Саджанець поставити вертикально таким чином, щоб коренева шийка після усадки ґрунту стала на рівні з поверхнею. Заглиблювати рослину небажано.
Для кращої приживлюваності саджанців, їх корінці варто вмочити в глиняну або торфово-глиняну бовтанку, змішану з водним розчином гетероауксину. Після посадки землю треба добре полити й замульчувати.
Догляд за їстівної жимолостю
Чагарники ростуть досить повільно. Перші 2-3 роки їх можна не підживлювати, а от добре поливати, особливо в суху погоду, – необхідно. Після зволожень землю бажано час від часу рихлити. Також не можна допускати заростання пристовбурної ділянки бур'янами.
За 2-4 роки (в залежності від складу та родючості землі) щоосені варто вносити під кущі по відру органіки, а протягом сезону підживлювати їх мінеральними комплексами за такою схемою:
- молоді чагарники (до 6 років) – тричі (під час пробудження, після збору ягід і восени);
- дорослі культури – двічі (навесні і восени).
Обрізка жимолості
У жимолості їстівної плодоносять, в основному, минулорічні прирости, тому молоденькі рослини обрізати не варто – це призведе до зменшення кількості врожаю. Санітарна обрізка – видалення хворих і зламаних гілок – необхідна в будь-якому віці. Приблизно на 8-10 році житяя деякі сорти можуть зменшити плодоношення. Це відбувається через загущенність чагарників. В цьому випадку треба провести формуючу та омолоджуючу обрізку. При цьому видалити всі тонкі, непродуктивні, невдало розташовані гілки. Верхівки старих пагонів вкоротити, щоб стимулювати ріст молодої порості. Надалі для отримання стабільного врожаю таку форму куща слід зберігати і не допускати його заростання.
Більше ніяких заходів по догляду жимолость не потребує. Вона чудово росте в кліматі України, рідко хворіє і майже нецікава комахам-шкідникам. Втім загроза для врожаю може йти від птахів. Для його захисту знадобляться укриття або відлякувачі. У зимовий період корою й корінцями жимолості люблять поласувати гризуни. Якщо ця проблема актуальна для вашої області – подбайте про встановлення спеціальних сіток для захисту або інші методи боротьби з мишами.
Посадіть їстівну жимолость на ділянці – клопоту вона вам не доставить, проте порадує ранніми і дуже корисними ягідками!