Зима добігає кінця, отже пора складати план садових робіт. Обрізка винограду навесні - перше, що необхідно виконати власникам багаторічної чагарникової ліани. Якщо проґавити момент і розпочати зрізання пагонів надто пізно, втрати врожаю не уникнути.
Неохайний вигляд куща і мізерні урожаї - наслідок неправильної весняної обрізки. Зрізати пагони необхідно за певною схемою - лише в цьому разі можна сподіватися на отримання великої кількості крупних солодких ягід.
Мета весняної обрізки
Перш ніж братися до зрізки пагонів, слід зрозуміти - для чого ви це робите, чому видалення пагонів життєво необхідне для рослини.
Весняна обрізка має на меті:
- звільнення рослини від зайвих пагонів, які споживають поживні речовини, нічого не даючи на заміну;
- формування правильної крони;
- видалення сухих і хворих лоз;
- спрощення подальшого догляду за кущем;
- підвищення врожайності;
- поліпшення смаку винограду.
Грамотна обрізка винограду навесні впливає на якість врожаю - грони стають великими, а ягоди - ароматними і солодкими.
Коли слід проводити обрізку
Найвдаліший час для обрізки - лютий-березень. Для північних регіонів - квітень. У будь-якому випадку, слід орієнтуватися на температуру - якщо повітря щодня прогрівається до + 5°C, то час настав!
Важливо! Обрізка проводиться до початку сокоруху - в іншому випадку "сльози" будуть заважати загоєнню тканин.
Процедура виконується добре заточеним стерильним секатором. Товсті стебла краще обрізати сучкорізом або гострим ножем. Користуватися пилкою не рекомендується - великий ризик пошкодження сусідніх гілок.
Це потрібно знати!
Новачкам, які зважилися на проведення обрізки вперше, для кращого розуміння інструкції слід запам'ятати терміни.
- Рукав (плече) - стара бічна гілка, яка живить рослину.
- Вічко - вузлове утворення, що складається з основної та додаткових бруньок.
- Сучок заміщення - рукав з 2-4 вічками, орієнтований на утворення плодової ланки.
- Плодова ланка - частина куща з сучками заміщення і плодовими стрілками.
- Плодова стрілка - плече з 8-10 вічками, відповідальне за врожайність у поточному сезоні.
Якщо з термінами все зрозуміло, то можна без страху братися до найголовнішого - обрізки куща!
Обрізка винограду покроково - докладна інструкція
Пропонований нами спосіб формування - найпростіший у виконанні. Ми радимо пускати пагони по горизонталі, а не по вертикалі.
1-й рік - відрощує гілки
На головному пагоні залишаємо 2 вічка знизу, а все інше - обрізаємо. Після подовження стебла підв'язуємо в злегка похилому положенні. Восени гілки укорочуємо - на одній залишаємо 2 бруньки, на іншій - 4.
2-й рік - намічаємо плодову ланку
Направляємо пагони вгору. У жовтні залишаємо на довгому плечі 2 гілки. На сучку заміщення (найближчий до центру) залишаємо 2 бруньки, на плодовій стрілці (далекої від центру) - 4. Не забуваємо на зиму знімати пагони зі шпалери і вкривати рослину.
3-й рік - збільшуємо якість врожаю
Навесні підв'язуємо довгі плодові стебла горизонтально. Сучки заміщення залишаються у вертикальному положенні. В кінці серпня проводимо карбування стебел, що виросли, - обрізаємо їх на 20 см. Це збільшує показники врожайності та смак ягід.
Восени 4 вертикальні гілки, що відродили, видаляємо. Таким чином, на кожному плечі залишається 1 ланка з 2 вертикальними пагонами, які в лютому-березні обрізають за схемою 2-го року. Надалі обрізка винограду навесні і восени проводиться за схемою 3-го року.
Сподіваємося, стаття виявиться для вас корисною, і тепер ви зможете уникнути помилок при весняній обрізці винограду.
І на закінчення трохи про зберігання врожаю. На початку осені на виноградниках дозрівають важкі, налиті сонцем грона - пора збирати врожай. Але зібрати виноград не складно, набагато важче зробити так, щоб він зберігся як можна довше, не втративши своїх унікальних якостей. Продукти зроблені з винограду корисні та смачні, але хочеться якомога довше використовувати виноград у свіжому вигляді. Це можна зробити, якщо знати декілька хитрощів.