Виноград — це дивовижна рослина, яка росте без урахування власних можливостей. Протягом сезону вона утворює набагато більше пагонів і грон, ніж може забезпечити повноцінним харчуванням. Якщо за допомогою обрізки не регулювати процес розростання і плодоношення ліани, ягоди стануть дрібнішими й не визріють до потрібного рівня стиглості, а лоза буде подовжуватися. З усього сказаного робимо висновок, що обрізка винограду восени або в інший час протягом сезону неминуча.
Коли варто обрізати виноград
Існують прихильники як весняної, так і осінньої обрізки. І у кожної групи фахівців є аргументи, з якими складно сперечатися.
Ті, хто відсувають обрізку на осінь, посилаються на безліч справ, які потрібно встигнути зробити саме навесні. А також на те, що навесні, коли в лозах починається сокорух, будь-яка рана може спровокувати «плач лози». Так називають витікання пасоки з місця зрізу вниз по лозі, при якому можуть намокати вічка. Втім, проблема легко усувається, якщо робити зрізи в напрямку від бруньки.
Прихильники весняної обрізки стверджують, що виноград восени занурюється в стан спокою. При цьому всі поживні речовини з пагонів, які були сформовані за літо, переміщуються до коріння. У процесі обрізки відбувається скорочення обсягу можливого харчування, що призводить до ослаблення лози в цілому.
Втім, сперечальники все ж таки прийшли до єдиного правила, яке влаштувало всіх. Укривний виноград краще обрізати восени, тому що в скороченому вигляді лозу зручніше підвести під захист. До роботи приступають за 2-3 тижні після листопаду, коли рух поживних речовин вже припинений. Неукривні сорти обрізають навесні до моменту набрякання бруньок.
Основні правила обрізки винограду
Незалежно від того, коли буде виконуватися робота, правила її організації завжди залишаються незмінними:
- зрізи мають виконуватися добре заточеним інструментом — секатором;
- напрямок зрізу пагона повинен бути орієнтований від вічка;
- плодова стрілка завжди має знаходитися вище сучка заміщення;
- лозу обрізають тільки з одного боку.
Обрізка винограду восени для початківців може стати проблемою, але тільки на початковому етапі, поки усвідомлені рухи не стануть звичними до автоматизму. З кожним разом результат роботи буде поліпшуватися.
Особливості обрізки винограду з весни до осені
Обрізка — це важлива частина догляду за виноградом з весни до осені. Навесні насамперед відсікають гілки, які підмерзли, були пошкоджені або виглядають хворими. Потім видаляють пагони, що жирують, товщина яких сягає понад 12 мм, а також слабкі та тонкі (діаметром менше ніж 5 мм). Пагони потрібно вкоротити так, щоб на кожному залишилося не більше 10-15 вічок і приблизно 1-2 вузли. Детальна схема залежить від віку рослини та способу її формування (безштамбові або штамбові).
Процес розростання винограду не зупиняється навіть влітку, тому його обрізають і в цей період. Влітку виконують такі нескладні процедури:
- Проріджування. Роботу виконують після цвітіння: в нижній частині кожного пагона з гронами обрізають по 5-10 листків.
- Пасинкування. Пасинок — пагін особливого виду, що утворюється в пазухах листків з літніх бруньок протягом усього сезону. Вони утворюють непотрібну тінь в районі зав'язей і відбирають у рослини поживні речовини. Щоб правильно видалити пасинок, йому потрібно дати трохи підрости. Потім його видаляють і залишають до 2 нижніх листків, щоб на тому ж місці не виріс новий пасинок.
- Карбування. Карбувати лози починають в серпні, коли розпускаються «коронки» пагонів, а зростання лози сповільнюється. Ця процедура потрібна, щоб поживні речовини перенаправлялись на дозрівання ягід в гронах. Для цього верхівки пагонів вкорочують на 15-20 см.
Карбування винограду не проводять в спеку і на хворих рослинах.
Як обрізати виноград восени
Догляд за виноградом восени — це комплекс заходів, основним з яких є його правильна обрізка. До неї можна приступати за 1-2 тижні після збору врожаю. Ці кілька тижнів потрібні рослині, щоб вона відпочила. Як правило, листя на цей час іще знаходиться на своєму місці. Щоб спростити процедуру обрізки, можна дочекатися листопада або просто його обібрати.
Загальні рекомендації з проведення передзимньої обрізки такі:
- Лозу потрібно обрізати до деревини, що має на зрізі світло-зелений колір. Таку деревину називають «живою».
- У місці зрізу над брунькою має бути до 2 см пагона.
На кожній плодовій стрілці лози мають залишатися вічка, точна кількість яких залежить від діаметра пагона. Наприклад, при товщині гілки в 5 мм на ній залишають 5 вічок. При діаметрі в 6, 7 або 8 мм число вічок дорівнює цифрі діаметра або на одиницю більше. При товщині в 9 і 10 мм число вічок дорівнює або на 1-2 більше значення діаметра. Якщо діаметр 11 або 12 мм, кількість залишених вічок на 1-3 більше. Досить часто перші три вічка від підстави пагона безплідні.
Якщо відома середня вага грон, що родить лоза, можна з діапазону кількості вічок, котрі залишаються, вичленувати точне значення цього показника:
- вага грона понад 500 грамів — варто залишити мінімальну кількість вічок з діапазону з урахуванням діаметра пагона;
- гроно важить менш як 500 грамів — залишаємо максимум.
Наприклад, при середній вазі грона в 600 грамів на пагін діаметром 12 мм залишають 13 вічок.
Для початківців: обрізка молодого винограду восени
Посадка винограду восени виконується за два тижні до настання стійких заморозків, щоб рослина встигла вкоренитися. Якщо виноград садять навесні, то до осені йому дають спокій. Діаметр його гілок до зими має становити не менше 5-7 мм.
Вперше рослину обрізають вже влітку.
- Перший рік. У червні з 3-4 пагонів залишають 1-2 найбільш міцних. Карбування на початку осені допоможе лозі краще визріти. Перед зимою виноград першого року обрізають, але так роблять не всі виноградарі. Ті, хто виконує обрізку, відзначає 2-3 вічка від рівня ґрунту і видаляє все, що знаходиться вище.
- Другий рік. Якщо обрізку молодого куща восени не зробити, навесні до набрякання бруньок лозу обрізають так, щоб на кущі залишилося два пагони з 3-5 вічками на кожному. Навесні третього року життя потрібно залишити на кущі 4 пагони. Восени другого року 2 пагони, отримані із залишених вічок, обрізають на стрілку плодоношення і на сучок заміщення. На стрілці залишають 6-10 вічок, а на сучку всього 2-3
Восени після початку плодоношення винограду плодову лозу повністю обрізають. На наступний рік плодоношення почнеться на пагонах, які виросли з сучка заміщення.