Розведення винограду - багатоетапний процес. Живці винограду заготовлюють у вересні-жовтні, а пророщують у лютому. Як зробити так, щоб зрізані гілки перетворилися на сильні здорові саджанці? Читайте про ефективні способи вкорінення.
Успішне розмноження чагарникової ліани складається з 3 етапів: нарізки відповідних пагонів, правильного зберігання посадкового матеріалу і створення умов для пророщування.
Які пагони підходять для зрізання
Заготівля живців (цибухів) поєднується з осіннім обрізанням - у цьому випадку процес не принесе рослині відчутної шкоди. Важливо виконати нарізку до настання заморозків, через 2 тижні після опадання листя.
Пагони повинні бути середньої товщини - занадто тонкі або товсті для розмноження не підходять. Лоза - однорідного темно-коричневого кольору, без ушкоджень і тріщин.
На замітку! Зрізати слід тільки визріли гілки, кінці яких при зануренні в йод зафарбовуються в чорний відтінок.
Довжина пагонів варіюється від 60 до 80 см. Наявність 5-6 міжвузлів є обов'язковою. Нижні кінці повинні бути ширшими ніж верхні. Мінімальний діаметр верхівки - 6 мм. Дотримання зазначених норм допомагає зберегти цілісність і життєздатність заготівель.
Як зберігати чубуки правильно?
Відразу ж після зрізання чубуки замочують у мідному купоросі. Після - висушують і відправляють на зберігання. Зберігають живці винограду в холодильнику, погребі чи земляній траншеї. Розподіліть пагони за сортами, щільно загорніть в пакет і тримайте в прохолодному місці. Час від часу перевіряйте стан гілок. При виявленні цвілі посадковий матеріал слід промити, замочити спочатку у воді на 6 годин, а потім - у розчині марганцівки.
На замітку! При зберіганні в погребі чи підвалі підтримуйте температуру на рівні 4°C, вологість - на позначці 60%.
Для зберігання в землі вириту траншею глибиною не менше 35 см покривають поліетиленом. Після укладання чубуки накривають плівкою і засипають землею товщиною 30 см.
Способи швидкого пророщування
Розмноження винограду живцями здійснюється різними способами. Пропонуємо 4 найпростіших, що дозволяють гарантовано отримати сильні та життєздатні саджанці.
Найкращий час для вкорінення - кінець зими, лютий. Обирайте будь-який із запропонованих нами способів - вони результативні і перевірені практичним шляхом.
Перший спосіб - укорінення в воді
Перед зануренням цибухів на 24 години в воду необхідно оновити зрізи. Тала або відфільтрована вода повинна покривати чубуки повністю - вимочуйте їх у глибокому тазику або ванні.
На замітку! У воду для замочування варто додати Гетероауксин, Фумар, Циркон, Епін або натуральні біостимулятори, наприклад, картопляний сік, настій цибулиння або розчин меду.
Після вимочування гілки просушують і занурюють в ємність з невеликою кількістю кип'яченої води на дні (2-3 см). Кожен день воду міняють, а чубуки промивають. Через кілька днів сформується каллюс, що перешкоджає загниванню і сприяє утворенню корінців у майбутньому.
Активне зростання коренів спостерігається приблизно через 3 тижні. При досягненні коренями 4 мм в довжину саджанці пересаджують в окремі стаканчики, наповнені ґрунтом нейтральної реакції.
Другий спосіб - укорінення в землі
Живці винограду можна пророщувати в землі. На дні пластикової пляшки формують дренаж, поверх якого викладають суміш торфу і компосту. Пагін не повинен виглядати з пляшки, тому що зверху шийка накривається стаканчиком. Землю слід регулярно зволожувати. Через 2-3 тижні, після появи корінців укриття знімають.
Третій спосіб - кільчування
Кільчування - метод пророщування, заснований на перепаді температур. Щоб чубуки швидко проросли, кінчики повинні знаходитися в теплі, а верхівки - в прохолоді. Створити сприятливі умови здатний кільчуватор. Якщо його немає, то роль корисного пристрою можна довірити пластиковій тарі. Опустіть більшу частину саджанця в зволожений ґрунт, а меншу - засипте піском.
Четвертий спосіб - укорінення в тирсі
Нам знадобляться тирса і гідрогель. Тирсу поливають окропом, остуджують, віджимають і змішують з гідрогелем.
На замітку! Гідрогель - це полімерні гранули, які вбирають багато вологи і утримують її тривалий час.
Пагони занурюють у тирсу і накривають плівкою. Субстрат регулярно обприскують водою. Цей спосіб вважається найпростішим і найшвидшим. На формування корінців потрібно лише 14-20 днів.
Якщо у вас не було часу або можливості заготовити чубуки восени, то можна купити живці винограду і відразу ж взятися до вкорінення. У нас у наявності є пагони таких популярних сортів, як Кишмиш червоний, Оригінал рожевий, Арочний, Максі білий та інших.
І на закінчення трохи про зберігання врожаю. На початку осені на виноградниках дозрівають важкі, налиті сонцем грона - пора збирати врожай. Але зібрати виноград не складно, набагато важче зробити так, щоб він зберігся як можна довше, не втративши своїх унікальних якостей. Продукти зроблені з винограду корисні та смачні, але хочеться якомога довше використовувати виноград у свіжому вигляді. Це можна зробити, якщо знати декілька хитрощів.