Хурму привозять до нас з регіонів з теплим і вологим кліматом, з великою кількістю сонця і м'якими зимами, під час яких температура повітря не опускається нижче -2°С. Її смачні, м'ясисті і соковиті плоди, які мають кулясту, яйцеподібну або приплющену форму з ніжною і гладенькою шкіркою, восени і взимку продаються у всіх магазинах. У кліматі України це дерево життя рости теж буде. Ми розповімо вам про вирощування хурми і про сорти цієї рослини, щоб у вас не виникало труднощів з посадкою.
Види і сорти хурми
Хурма входить до складу сімейства ебенового і об'єднує своєю назвою понад 300 видів. Найбільший інтерес для нашої кліматичної зони представляють три основні різновиди:
- Кавказька. Цей вид поширений на Кавказі, в Криму, в субтропіках Китаї, Японії і Середземномор'ї. Розлогі дерева, схожі на яблуню, можуть вирости у висоту до 18-20 метрів. Їхня надземна частина здатна пережити мороз до -24°С, а коріння - тільки -12°С. Цей вид не має культурних сортів, використовується в якості підщепи.
- Віргінська. Батьківщиною виду є Північна Америка. Дерева нижчі, ніж кавказькі приблизно на 5 метрів. Коріння рослини здатне витримати до 20°С морозу, а крона до - 35°С. Використовується переважно в якості підщепи.
- Східна. Набула широкого поширення в Китаї, а потім в Південній Азії та в Японії. Цей вид став основою для безлічі культурних сортів. Саме на основі східної хурми виведені високоврожайні сорти Нікітський бордовий, Білогір'я, Росіянка.
Всі сорти хурми поділяються на дві групи: константні і варіювальні.
Варіювальні сорти набувають різних характеристик, що залежать від умов їхнього утворення:
- Якщо плід утворився після самозапилення, в ньому немає насіння, його м'якоть не змінює свій колір, а її терпкість зникає тільки після певного періоду зберігання.
- Плоди того ж дерева, що утворилися в результаті запліднення, мають насіння, їхня м'якоть темніє і не має терпкості вже на момент знімання врожаю.
Константними називають сорти, які, незалежно від способу запилення і наявності насіння, не змінюють забарвлення своєї м'якоті. Вони, своєю чергою, поділяються на солодкі і терпкі сорти.
В'язкі властивості терпких сортів зникають тільки з досягненням ними повної зрілості після того, як їх м'якоть розм'якшується в процесі зберігання. Солодкі різновиди знаходять свій смак разом з властивим сорту забарвленням. Їхня м'якоть може зберігати щільну структуру, але бути солодкою. До речі, опис сортів хурми в класифікаторах СРСР був іншим.
Магазин «GradinaMax» пропонує найпопулярніші сорти хурми:
- «Росіянка» з великими плодами пізнього дозрівання (до 200г), високою врожайністю (50 кг з дерева) і гарною морозостійкістю;
- «Корольок» з великими (до 250 г) і ранньостиглими плодами з ніжною желейною м'якоттю кольору шоколаду, зимостійкістю до - 28°С;
- «Волове серце» з величезними плодами (до 500 г) у формі серця з терпко-солодким смаком м'якоті і морозостійкістю сорту до -28°С.
Асортимент товарів регулярно оновлюється.
Хурма: вирощування в оранжерейних умовах
Якщо клімат вашого регіону далекий від субтропічного, хурму можна виростити в оранжереї або навіть у квартирі. Можна проростити насіння рослини. Для цього знадобляться контейнери ємністю близько 500 мл, які наповнюють сумішшю торфу, піску і дернової садового ґрунту, узятих в рівних частинах. Всі ці роботи проводять пізньої осені. Горщики з поміщеним у ґрунтосуміш насінням слід тримати в прохолодному приміщенні при 4-6°С для стратифікації.
З приходом весни ґрунт у горщиках можна зволожити і перенести в тепле і добре освітлене приміщення. Паростки, що проклюнулися потрібно притінити, щоб сонце їх не спалило. Сіянці, які підросли до 10 см пересаджують методом перевалки в більшу за розміром ємність. В якості підгодівлі в новий ґрунт додають нітроамофоску (15-20 г на 1 кг ґрунту). За наявності вносять перегній в обсязі ¼ від загальної маси ґрунту.
Горщик з рослиною краще розташувати в місці з хорошим сонячним освітленням. У період зростання і активного розвитку молодій хурмі потрібне розсіяне сонячне світло протягом 10 годин і більше. Похмурими днями і за недостатнього світлового дня потрібно придбати лампу для підсвічування. Хурму вирощують при 24-25°С. Оптимальна для неї зимова температура становить 8-10°С.
Хурма: вирощування у відкритому ґрунті
Якщо кліматичні умови регіону України дозволяють, хурму можна вирощувати і у відкритому ґрунті.
Для висадки рослини у відкритий ґрунт необхідно, щоб земля прогрілася до 14-15°С. Оскільки квітки хурми можуть бути чоловічими, жіночими і обох статей (дуже рідко), дерева садять парами з дистанцією 4 метри. Перед посадкою коріння замочують в стимуляторі росту.
Посадкова яма повинна мати параметри 70х70. На 20 см її дно встеляють дренажем, в якості якого використовують уламки битої цегли, гравій або керамзит. Ґрунт, тільки що витягнутий з ями, змішують з компостом, перегноєм і 200 г нітроамофоски. У центр ями забивають опору у вигляді кілочка.
Ґрунтосуміш засипають так, щоб вона утворила горбок, на вершину якого поміщають саджанець.
Розправлене коріння посадженої рослини засипають сумішшю, яка залишилася, так, щоб коренева шийка виявилася на рівні поверхні. Ґрунт навколо хурми ущільнюють. Навколо стовбура утворюють земляний валик на відстані 70 см, необхідний для утримання вологи. Поливати саджанець потрібно відстояною водою, нагрітою до 20°С. Об’єм поливу - 30 літрів. Вода осадить ґрунт і тепер хурму можна прив'язати до опори.
Залишилося замульчувати пристовбурні кола тирсою, хвоєю або різаною соломою. Посадка хурми завершена, а догляд за нею тільки починається.
Правила догляду за хурмою
Хурма - вологолюбна рослина, тому поливати її слід регулярно і рясно. Щотижня під кожну рослину вноситься від 10 до 15 літрів води. Небезпеці заболочування ґрунту необхідно запобігати ретельним розпушуванням. З настанням серпня кількість поливів скорочується до одного разу за 3 тижні. В осінній період хурма запасається вологою, тому під кожну рослину потрібно виливати по 30 літрів води.
Основу підгодівлі рослини утворює органіка, компост. У середині весни дерево підживлюють деревною золою і комплексними мінеральними добривами. В зиму теплолюбну хурму необхідно утеплити, використовуючи для цієї мети тонку мішковину, лутрасил та інші матеріали.
На початку весни проводять санітарну обрізку хурми і формування її крони. Спочатку видаляють всі хворі та замерзлі за зиму пагони. А потім, коли деревцю буде 2-3 роки, можна братися за формування його крони. Зазвичай штамб хурми досягає 90 см, а вище розташовуються 5-6 гілок, що утворюють основу крони.
Розкажіть про свій досвід вирощування хурми в вашому регіоні. Будемо раді фотографіям рослин, які вже ростуть у вашому саду.