Всі сорти томатів поділяються на два основних види. Ті, що не пасинкуються утворюють низькорослий кущ з міцними короткими пагонами. Велика кількість з них не має потреби в опорі (штамбові), навіть коли все гілки усипані плодами. Звичайні томати утворюють безліч пазушних стебел, які захаращують кущ і віднімають у нього поживні речовини. Вони обов'язково пасинкуються, причому робити це варто регулярно, щоб рослина не витрачала сили на зростання непотрібних пагонів. В іншому випадку високого врожаю ви не отримаєте. До того ж густий кущ схильний до захворювань. Перед тим, як пасинкувати помідори, вивчіть, як це робити, щоб допомогти рослинам розвиватися правильно.
Що таке пасинки
Після пікіровки розсади, вона зростає в одне стебло. До появи першої квіткової китиці розгалуження зазвичай не починається. Пізніше з пазух листя виростають бокові пагони – це і є пасинки. Чи потрібно їх видаляти, чи ні – повністю залежить від сорту.
Японський карлик, Балконне диво і багато інших карликових скоростиглих сортів з мініатюрними плодами не потребують формування куща. Їх зростання сильно обмежене, давайте їм вільно гілкуватися, інакше з рослини ви отримаєте всього 1-2 китиці плодів.
Як видаляти пасинки, щоб більше не росли
Така проста і така важлива процедура, як видалення зайвих пагонів, може бути безпечною для рослини, а може й послабити її. Дотримуйтесь правил, щоб не пошкодувати про те, що ви взагалі втрутилися в природне зростання куща:
- Прищипуйте пагони рано вранці, а напередодні полийте грядку, щоб рослини були сповнені сил і не постраждали від втрати соку.
- Видаляйте відростки, коли вони досягнуть довжини 5-6 см. Вони іще тонкі, легко зрізаються, вищипуються і не пригнічують зростання зав'язей.
- Залишайте пеньок близько 2 см завдовжки, без листа. Так можна значно сповільнити повторне зростання пагону.
- Перевіряйте рослини раз на два тижні. За цей час нові паростки виростають до 4-7 см, в залежності від сорту і кліматичних умов.
Деякі низькорослі сорти можуть добре плодоносити, якщо не стежити за їхнім ростом, а індетермінантні (не обмежені у зростанні) сорти перетворюються на густий кущ з мінімальною кількістю зав'язей. Чи потрібно пасинкувати помідори? Так, якщо ви хочете отримати плоди, а не гарну густу зелень.
Як пасинкувати помідори у відкритому ґрунті
Для кожної групи томатів є свої способи формування куща. Вони повністю залежать від здатності стебла виростати до певної висоти:
- Низькорослі томати до 50-60 см заввишки починайте пасинкувати в середині червня. Залишайте пагони, які формуються поруч з квітковою китицею. Вони завжди більш врожайні. В середині серпня видаляйте всі нові паростки – ці гілочки не встигнуть сформувати урожай, уповільнять зростання і дозрівання наявних плодів.
- Середньорослі томати формуйте в три стебла. Для цього залиште 2 найрозвиненіших пагони в нижній частині куща. Причому починати формування рослини потрібно вже за 2-3 тижні після посадки на грядки.
- Високорослі томати, навіть дрібноплідні черрі, формуйте в два стебла. Зайві пагони призводять до виснаження рослини, в тому числі стебла, воно стає крихким. Прищипніть верхівку в серпні, щоб дати можливість всім помідоркам дозріти до перших заморозків.
Своєчасне і правильне пасинкування дає можливість підвищити врожайність на 30-50% і домогтися більш раннього дозрівання плодів.
Як пасинкувати помідори в теплиці
У теплиці швидкість зростання томатів набагато вища. Освітленість тут дещо поступається освітленості у відкритому ґрунті, а вологість повітря, навпаки, вища. Враховуйте це при формуванні томатів. Низькорослі сорти в закритому ґрунті вирощують не часто. Решта формується дещо інакше, щоб не з'явилося захворювань і рослини не затінювали одна одну:
- Високорослі сорти формуйте в одне стебло з 5-10 квітковими китицями, а нижні листки до першої зав'язі видаляйте повністю.
- Середньорослі сорти формуйте в два стебла. Врожайність від таких кардинальних заходів не знижується за рахунок збільшення вегетаційного періоду.
Огляд томатів у теплиці проводьте раз на тиждень. Належні умови сприяють швидкому зростанню пасинків.
Як пасинкувати великоплідні томати
Вирощування великоплідних сортів часто розчаровує. Перші зав'язі іще дають великі плоди, але чим вище квіткова китиця, тим вони дрібніші. Останні плоди у китиці або на верхніх зав'язях можуть вирости лише розміром з яйце, замість обіцяних 500-700 грамів. Пасинкуйте такі томати відразу після появи перших бічних пагонів. Вирощування в одне стебло перенаправляє поживні речовини до плодів.
На початку-у середині серпня видаліть нові квіткові китиці і прищипніть точку росту основного стебла. Кількість помідорів при такому способі формування куща знижується. Вага плодів значно зростає, а смакові якості поліпшуються. Постійно стежте, щоб рослини не нарощували зайву зелену масу. Особливу небезпеку для врожаю представляють пасинки, розташовані нижче першої квіткової китиці. Видаліть їх, коли вони досягнуть довжини 3-4 см, щоб сік йшов від коренів до зав'язей.
Пасинкування томатів – це агротехнічний захід, спрямований на підвищення якості плодів і збільшення врожайності. Не відкладайте і не ігноруйте видалення пагонів, щоб помідори порадували вас, а вкладені в них сили окупилися в повному обсязі.