Не у всіх є дачні ділянки, а свій городик, нехай навіть на підвіконні, завести хочеться багатьом. Однією з переваг такого способу вирощування зелені є чудова можливість цілий рік отримувати урожай. Жодної залежності від погодних та кліматичних умов! Ви завжди зможете виростити зелень у власному будинку, навіть якщо за вікном гроза, град або заметіль.
Зелена цибуля - лідер домашнього городу
Як посадковий матеріал для вигонки пера можна використовувати:
- Цибулю-сіянку, точніше її велику фракцію - вибірку. Цей посадковий матеріал дає менший урожай через швидке виснаження цибулини, але його перо тонше і ніжніше.
- Цибуля-ріпка. Ці цибулини довше родять, дають великі, соковиті пір'їни і більший урожай.
Цибулю можна садити в воду, в живильний розчин або в ґрунт. При посадці в воду цибулина не повинна занурюватися в неї, досить лише намокання тієї її частини, з якої ростуть корінці. В іншому випадку цибуля може почати підгнивати.
Для посадки в ґрунт використовують пластикові контейнери, на дно яких укладають дренаж, а потім до половини ящик заповнюють ґрунтом, змішаним із гідрогелем. Гідрогель не дає ґрунту пересихати, що в домашніх умовах трапляється досить часто. Якщо замочити гідрогель в біопрепараті (в розчині Гумі, наприклад), рослина буде отримувати не тільки вологу, але і підгодівлю.
Пророщені на воді цибулини поміщають на поверхню ґрунту впритул одна до іншої. Їх злегка вдавлюють в ґрунт без заглиблення, після чого поливають. Якщо робити такі посадки кожні 10-14 днів, можна отримувати врожай свіжого пера практично без перерв.
Можна посіяти цибулю на перо насінням і зелень буде нітрохи не гірша, ніж за вигонки з цибулини.
Некапризний і скоростиглий крес-салат
Однією з кращих культур для домашнього міні-городу є крес-салат. Зайдіть у розділ «мікрозелень» каталогу магазину «GradinaMax» і ви знайдете чудове насіння і мікси для вирощування крес-салату.
Переваги цієї рослини очевидні:
Невибагливість. Вирощування цієї зелені не вимагає значних зусиль.
Скоростиглість. Сходи, що швидко з'явилися, вже за 2-3 тижні перетворюються в вітамінну зелень.
Корисність. Крес-салатом можна вилікувати недокрів'я, цингу і авітаміноз, а ще він нормалізує сон, кров'яний тиск і травлення.
Холодостійкість. Найкраща температура для його розвитку +7- +15 °C. При температурі понад +15 °C ріст припиняється, салат може загинути.
Тіньовитривалість. Не має потреби в хорошому освітленні.
Вирощують крес-салат в пластикових ємностях, куди насипають торф'яний ґрунт (3 см). На поверхню поміщають насінини, злегка вдавлюючи їх в землю. Посіви поливають теплою водою, а потім накривають ємність чорною плівкою. Посіви ставлять в приміщення з температурою не нижче +7 °С, підтримують їхню вологість. Вологість ґрунту і повітря надзвичайно важливі для салату.
Після проростання насіння плівку знімають, а ємність виставляють на світло. Крес-салат зрізають ножицями при досягненні ним 8-10 см висоти. Проміжок посівів в 7-10 днів забезпечує безперервне надходження зелені на ваш стіл.
Петрушка - улюблениця городників
Для посадки зелені на підвіконні чудово підходять сорти Ароматна, листова кімнатна, Вега, які ви легко знайдете в каталозі нашого магазину «GradinaMax».
Виростити петрушку можна двома способами:
посіяти в ґрунт насіння;
вигнати зелень із заздалегідь заготовлених або придбаних корінців.
Для вигонки нам знадобляться коренеплоди петрушки середнього розміру (30-60 г) з живою верхівковою брунькою. Якщо рослина сильно обрізана, зелені вона не дасть. Корінці садимо в зволожений ґрунт, не прикриваючи їхньої верхівки. Занадто довге коріння (понад 5 см) можна посадити під нахилом. Дистанція під час висадки не має значення: можна садити майже впритул. До проростання посадки повинні знаходитися при помірному поливі і в прохолодному приміщенні.
З появою паростків ящик переміщується в тепло (до +20 °C) і на світло. У похмурі дні паростки потрібно досвічувати і завжди рясно поливати.
Насіння петрушки замочують на 1-3 дні з заміною води двічі на добу. За кілька годин до посіву їх поміщають в слабкий розчин марганцівки. Перед посівом ґрунт для розсади проливають гарячою водою і трохи утрамбовують. Насіння закладають в борозенки на 0,5 см углиб і покривають вологим ґрунтом, який присипають тонким шаром пухкого ґрунту, щоб не утворилася кірка.
Посівам потрібен тепловий режим - +15- +20 °C, хороша освітленість і полив раз на день без розмиву ґрунту. Гілочки зрізають при досягненні ними 10-12 см.
Пахучий кріп не такий вже і простий
Найчастіше для посадки в горщики і контейнери використовують такі сорти кропу: «Грибовський», «Запашний пучок», «Асторія», «Тетра» все це насіння, а також багато інших сортів є в наявності. Тут же дізнаєтеся докладніше про особливості кожного сорту, нюанси вирощування цієї зелені на підвіконні.
Для вирощування кропу потрібен пухкий і родючий ґрунт, що володіє нейтральною реакцією. Посіяне насіння присипають ґрунтом так, щоб глибина закладення становила 1,5-2 см. Кріп - холодостійка культура, тому до проростання насіння може знаходиться в прохолодному приміщенні при температурі не менше +3 °C. З появою сходів ємності з кропом переміщують в температуру +16- +17 °C.
Рослина має перебувати на світлі не менше 12 годин на добу. Тому в похмурий день і взимку їй необхідне досвічування. Сходи, що з'явилися необхідно прорідити так, щоб дистанція між паростками становила не менше 2 см. Поливати кріп потрібно рясно, але щоб земля не закисала. В якості підгодівлі один раз на два тижні в воду для поливу можна додати концентрат «Веселка» або «Гумі-20».
Якщо робити посіви кропу з інтервалами в 30-40 днів, без ароматної зелені ви не залишитеся.
Зазвичай тим, хто збирається вирощувати зелень на підвіконні, радять рослини, які не вимагають особливого догляду. Ми ж зосередили увагу на культурах, які ми любимо і регулярно використовуємо в їжу. Виняток становить, мабуть, крес-салат. Він потрапив в нашу добірку завдяки своїй винятковій корисності. А які рослини вирощуєте ви? Розкажіть про свій город на підвіконні.