Якось повелося, що найпоширенішою є білокачанна капуста. Кожен городник з радістю поділиться секретами її вирощування. Брюссельська капуста зустрічається на грядках рідше, але число її прихильників постійно зростає. Шкода тільки, що влітку поласувати ніжними качанчиками ніяк не вийде, навіть в теплому кліматі. Все тому, що вони зав'язуються тільки при температурі повітря 18-20 градусів.
Правила посіву брюссельської капусти
Перш за все, уважно вивчіть інформацію про сорт, який ви бажаєте виростити. Як правило, період від появи сходів до збору врожаю від 130 до 180 днів. Зазвичай збирання доводиться на осінь, коли вже досить холодно. Найкраще посів намітити на початок квітня. Це універсальний термін, який підходить для будь-якого сорту і клімату.
Підготовка насіння
У продажу існує два види насіння брюссельської капусти:
- Протруєне проти хвороб і просочене стимулятором росту насіння. Воно коштує дорого, але має явні переваги. Добре сходить, швидко росте, сіянці мало схильні до захворювань. Це вигідна покупка тільки для невеликої грядки.
- Насіння без обробки. Краще підходять для великої плантації, воно коштує набагато дешевше, але передпосівну підготовку доведеться провести самостійно.
Обробка насіння брюссельської капусти досить проста, вона під силу навіть овочівнику-початківцю:
- Для початку залийте насіння гарячою водою, температура якої не повинна перевищувати 50 градусів. Залиште ємність на 20 хвилин, за цей час приготуйте сито.
- Відкиньте воду з насінням в сито і охолодіть його в проточній воді пару хвилин.
- Приготуйте розчин Епіну або Корневину за інструкцією, замочіть в ньому насіння на 24 години.
- Для гарту оберніть насіння вологою тканиною і помістіть на добу в відділ для овочів в холодильнику.
- Перед посівом підсушіть тільки поверхню насіння, щоб з ними було простіше працювати.
Посів брюссельської капусти
Для посіву приготуйте хороший живильний ґрунт. Змішайте рівні частини піску, торфу і дернової землі. Постарайтеся перемішати все так, щоб вийшла однорідна маса, розбийте всі грудки. Якщо такої можливості немає, купіть готову землю в садовому магазині. У ґрунт додайте 3-4 ложки попелу і чайну ложку суперфосфату на 1 кг готової суміші. Приготуйте розсадні ящики, насипте шар землі так, щоб до верхнього бортика було 2 см. Дотримуйтесь відстані між насінням 4 см, щоб було зручно пікірувати сходи. Глибина загортання насіння 1,5 см.
Зволожте ґрунт і приберіть ящик в прохолодне, але не холодне місце. Ідеально підійде балкон або веранда без опалення. Нічні температури в межах 5-7 градусів тепла і денні близько 16 градусів зроблять розсаду стійкою до сюрпризів погоди. До появи сходів поливайте ґрунт в ящиках рідко, але стежити за вологістю потрібно, не можна допустити повного висихання ґрунту.
Пікіровка розсади
Коли сім'ядолі повністю розкриються, а між ними з'явиться зачаток першого справжнього листка, приступайте до пересадки. Зробіть це ввечері або притініть розсаду на 12 годин після пересадки. Пікірують кожен сіянець в окремий горщик. Для цього добре зволожте ґрунт, але не заливайте, земля не повинна обсипатися з коренів. Капуста росте швидко, тому ґрунт потрібно брати поживний. Після пересадки рясно полийте розсаду, але не забувайте про дренажні отвори. Зайва вода повинна швидко відходити в лоток, щоб уникнути загнивання коренів.
Підживлення розсади брюссельської капусти
Від пікіровки до висадки розсади в ґрунт проходить понад місяць. За цей період двічі підгодуйте молоді рослини. Не відкладайте і не забувайте про внесення добрив. Від якості розсади залежить майбутній урожай.
Перша підгодівля необхідна, коли на рослинах буде два справжніх листка. Не можна вносити сухі добрива, приготуйте водний розчин. В одному літрі води ретельно розмішайте 4 грами суперфосфату, 2 грами аміачної селітри 1 грам сірчистого калію. Якщо вам здається це складним, візьміть комплексне добриво для розсади, в якому збалансовані всі компоненти.
Друга підгодівля допустима лише через два тижні. На 1 літр води знадобиться 6 грамів суперфосфату, 3 грами аміачної селітри і 2 грами сірчанокислого калію. Або повторно скористайтеся універсальним добривом.
Після кожної підгодівлі поливайте розсаду. Гарне зволоження ґрунту дає можливість рівномірно розподілити живильні речовини.
Посадка у відкритий ґрунт
Коли розсада досить зміцніє, її пора висаджувати в ґрунт. Якщо вона росла в торф'яних горщиках, розріжте стінки ємності з 4 сторін. Це можна зробити гострими ножицями. З пластикових стаканчиків розсаду переваліть зі збереженням грудки землі. Відстань між лунками визначте по характеристиках сорту. Не можна занадто заглиблювати рослини, вони можуть загинути. Після посадки рясно полийте і притініть грядку. Через добу накриття можна зняти.
Внесення добрив
Правильні підгодівлі завжди збільшували врожайність, брюссельська капуста не виняток. Не потрібно загодовувати рослини, на бідних землях досить вносити добрива двічі за сезон, на родючих одноразово.
Приблизно через 10 днів після посадки полийте капусту розчином нітрофоски з розрахунку 1 чайна ложка на відро води. Цього об'єму достатньо для двох лунок.
Приблизно через 3 місяці після посадки розсади починають утворюватися качани. Підгодуйте капусту. У 10 літрах води розчиніть 25 г суперфосфату, 1 чайну ложку нітроамофоски і 25 грамів сірчанокислого калію. Перемішуйте до повного розчинення. Норма витрати 1,5 літра на рослину.
Полив брюссельської капусти
Будь-яка капуста любить воду, але гине від її застою на ділянці. Норми витрати води і частота поливу залежить від типу ґрунту і кількості опадів. На піщаному ґрунті і в розпал літньої спеки повторюйте полив два рази в тиждень. Витрата води 30-40 літрів на квадратний метр. У дощову погоду полив можна зовсім скасувати. Якщо земля на ділянці добре утримує вологу, досить одного поливу на тиждень. Коли земля підсохне, поверхню потрібно розпушити, бур'яни видалити з коренем.
Профілактика хвороб капусти
Брюссельська капуста схильна до багатьох хвороб. Це може бути чорна і кільцева плямистість, гниль, кила, бактеріоз, мозаїка і борошниста роса. Запобігти цим хвороби можна, але для цього потрібно дотримуватися деяких правил.
- Капусту не можна висаджувати після хрестоцвітих. До них відноситься редис, редька, гірчиця, всі різновиди капусти і деякі інші рослини. Крім збудників хвороб на грядках можуть перезимувати шкідники. Це блішки, капустяний листоїд, огнівка, тля і моль. Щоб виключити можливість розмноження комах на ділянці, видаліть з поверхні землі всі рослинні залишки.
- Кожен городник утилізує бур'яни, обірване і облетіле листя. Зайві пагони. Візьміть за правило оглядати всі частини рослин. Здорові відходи від культурних рослин і бур'яни можна відправити в компостну купу. Все, на чому є ознаки хвороб потрібно спалити або повністю прибрати з ділянки - не використовуйте ці рослинні залишки для мульчування
- Часте прополювання забезпечує хорошу вентиляцію. Це запобігає утворенню гнилі і грибкових захворювань на брюссельській капусті. Для кращого ефекту зшийте невеликий пакетик з марлі або дрібної сітки, насипте в нього золу і тютюновий пил. Мінімум раз на 2-3 тижні запилюйте рослини. Для цього досить потрясти мішок.
- Справитися з грибковими хворобами допоможуть фунгіциди Скор, Топаз і їх аналоги.
- Підземних шкідників легко знищить Почин. Дотримуйтесь інструкції, щоб не нашкодити рослинам.
Збирання і зберігання врожаю
Це єдиний пункт, де брюссельська капуста сильно відрізняється від качанної. Морози допомагають маленьким качаном стати смачнішими, набратися сил для зберігання. Збір врожаю часто проходить вже по снігу. Єдине, чого не можна допустити - це охолодження до -10 градусів і нижче. Рослина повністю загине. Спробуйте відразу кілька способів зберігання, щоб вибрати той, що найбільше сподобається саме вам.
- З рослин повністю приберіть зовнішні листки, верхівку видаліть. Викопайте кущі цілком і складіть їх в ємність разом із землею. У такому вигляді в погребі капуста не просто зберігається, вона продовжує зростати. На місці зрізаних качанів встигають вирости нові.
- Є ще один цікавий спосіб: викопані рослини добре обтрусіть від землі, з коренів її можна просто змити. Прив'яжіть їх на горизонтальну жердину верхівкою вниз і зрізайте головки при потребі.
- Для недовгого зберігання приберіть качани в холодильник. Для цього їх потрібно повністю очистити. Підсушити поверхню листя і тільки після цього загорнути в харчову плівку. Для заморозки подрібніть качани. Бланшувати їх чи ні - справа смаку.
Дотримуючись простих правил, можна виростити на ділянці найцікавіші сорти брюссельської капусти. А якщо Вас зацікавлять інші види екзотичної капусти, пропонуємо звернути увагу на Кольрабі - це вид капусти, зовні більше нагадує ріпу. Її цінують за соковитий смак і величезну користь, яку вживання цього продукту приносить організму. А ми розповімо про особливості її вирощування та зберігання.