Шовковиця (тутовник) - цінне плодове дерево з високою врожайністю. Посадивши її, ви будете щороку збирати рясний урожай ягід, які можна вживати в їжу свіжими або використовувати для приготування смачних десертів.
Недоліки
Шовковицю люблять не всі. Дехто вважає її деревом, від якого надто багато сміття, тому що під час дозрівання ягоди падають на землю і бруднять все навколо. Проблема вирішується просто - шовковицю потрібно посадити там, де вона нікому не буде заважати. Але таке місце доведеться пошукати, адже з часом тутовник перетвориться на високе дерево з потужною розлогою кроною.
Переваги
Тутові дерева вирощували в Китаї ще 3 000 років тому. Буквально кожна частина дерева йшла в справу. З деревини виготовляли папір, листям годували шовкопрядів, ягоди використовували в їжу і як лікарську сировину. Мудрі китайці високо цінували цю культуру. Нам теж варто до неї придивитися уважніше.
Швидко зростає
Якщо потрібне високе дерево з густою кроною, яке дає багато тіні та швидко росте, варто обирати шовковицю. Врахуйте, що в неї не тільки потужні гілки, а й розвинене коріння, тому саджайте її подалі від фундаментів, труб, септиків і, звісно, інших дерев. В саду поруч із шовковицею може вижити тільки виноград - інші чагарники і дерева поступово зачахнуть поруч із шовковицею через нестачу поживних речовин.
Висота дерева залежить від виду і сорту. Середні розміри дорослої шовковиці:
-
9-18 м у висоту;
-
6-10 м у ширину.
Порада. Крім смачних ягід шовковиця даватиме надійне і велике тінисте укриття - використовуйте цю її особливість у ландшафтному дизайні вашого саду.
Довговічна
Тутовник не назвеш скороплідним - до отримання першого врожаю доведеться почекати 5-8 років. Але зате він здатний прожити тисячу років. Найбільш короткоживучою вважається біла шовковиця, але і її вік перевищує 250 років.
Якщо хочеться швидше спробувати новий сорт, можна прищепити його на доросле дерево або дичку - тоді можна буде зібрати ягоди вже наступного року.
Важливо.Шовковиця - найчастіше дводомна рослина, у неї є чоловічі та жіночі дерева. Урожай дають тільки жіночі, тому на ділянці варто висадити одразу 2-3 дерева шовковиці, а їхній швидкий ріст легко стримувати формувальною обрізкою.
Відмінний смак
Ягоди надзвичайно смачні у свіжому вигляді. Вони мають специфічний ніжний післясмак і яскраво виражену солодкість. Збирати дрібні ягоди з високого дерева не просто, але результат того вартий. Плоди можна переробляти у варення і джеми. Дбайливі господарі сушать шовковицю, щоб варити взимку смачні компоти. Висушити врожай можна на сонці або в електросушарці.
Лікувальні властивості
У ягодах шовковиці багато антиоксидантів і антоціанів. У них міститься залізо, вітаміни та кальцій - таке поєднання забезпечує повний набір поживних речовин, необхідних для підтримання міцності кісток.
Біла шовковиця має в складі сполуки, здатні регулювати цукор у крові. Вона корисна людям із діабетом другого типу. У шовковичних ягодах міститься природний рослинний БАД, що блокує розмноження пухлинних клітин і зменшує ризик остеопорозу.
Не купиш
Ягоди шовковиці не продаються в магазинах і на ринках, тому що у них невеликий термін зберігання. Єдиний спосіб дізнатися їхній смак - посадити дерево у себе на ділянці.
Їстівне листя
Тутовник традиційно використовують як корм для шовкопрядів. Але його листя їстівне і для людини. Його заварюють як чай, використовують як зелену добавку в омлети, роблять начинки. Висушене і змелене на борошно листя шовковиці додають у тісто, щоб надати випічці легкого аромату. Збирати листя слід до того, як почнуть дозрівати ягоди - в цей час у ньому найбільше поживних речовин.
Природний барвник
Листя шовковиці переробляють на фарбу, яку можна використовувати для роботи з тканинами і папером. Ягоди чорної шовковиці забарвлюють компоти і джеми в темно-фіолетовий колір.
Дрова з ароматним димком
Тутове дерево швидко росте. Час від часу з нього доводиться спилювати кілька гілок, які починають заважати. Деревину можна використовувати як дрова для мангала або каміна. Якщо вирішено пустити гілки шовковиці на дрова, потрібно добре їх просушити, оскільки вони містять багато вологи. Дрова з шовковиці дають смачний дим, підходять для копчення і приготування шашликів.
Крім того, шовковиця - дуже якісний виробний матеріал, який цінується не менше, ніж дуб. З неї роблять начиння, музичні інструменти, меблі та столярні вироби.
Лікувальні властивості
Чай з листя тутовника знижує кров'яний тиск. Деякі дослідження показали, що напій змінює ферментний склад крові та позитивно діє на судини.
Харчування для чотирилапих улюбленців
Листя шовковиці полюбляють кролики та кози. У ньому багато клітковини, тому його із задоволенням клюють сільськогосподарські птахи.
Напишіть, чи згодні ви, що шовковиця - одна з найкорисніших рослин у саду? Якщо вона у вас росте, як ви її використовуєте?