Звичайна весняна розвага – поїздка на шашлики. Коли погода за вікном така сонячна і є вільний час, дуже складно відмовити собі у простих людських радощах. Морально підготуватися до традиційної вилазки на природу, яка в один прекрасний момент все одно станеться, допоможе ця стаття. У ній ми поділимося з вами секретами приготування на грилі смачних овочів.
Вони можуть бути не тільки приємним гарніром, але й відмінною заміною м'яса, адже далеко не всі наші читачі – м’ясоїди. Овочевий шашлик, про який піде мова, готується в повній відповідності з неодноразово перевіреним рецептом. Сподіваємося, що вам він сподобається.
Овочевий шашлик «Пальчики оближеш»
Щоб результат вашої праці відповідав його назві, візьміть наступні інгредієнти:
- 10-12 маленьких помідорів чері. Рекомендуємо звернути увагу на ароматичні томати сорту Sanvitos, які ідеально відповідають нашій меті.
- 8 перців невеликого розміру. Краще за все підійдуть закусочні перці.
- 1 великий блок-перець сорту Beluga Yellow.
- 2 червоних цибулі.
- 1 кабачок-цукіня сорту Зодіак (або будь-якого іншого).
Якщо продуктів якогось конкретного сорту, зазначеного в рецепті, у вас немає, можна скористатися аналогом, це теж буде непогано. Такої кількості овочів має вистачити на 8-10 шампурів середнього розміру.
Якщо у вас у холодильнику випадково опинився левантійський сир Халлумі, його також можна використовувати в якості родзинки даного рецепту. Цей сир, відомий багатьом по кіпрській кухні, можна замінити Адигейським або Сулугуні. Сир, нарізаний шматочками, нанизують на шампури разом з овочами.
Самі овочі, окрім закусочних перчиків і томатів, варто також нарізати не дуже товстими скибочками або прямокутниками невеликих розмірів. Тільки в цьому випадку вони добре пропечуться.
До речі, якщо вам захочеться прикрасити овочевий шашлик ще якимось власним інгредієнтом, обов'язково зробіть це. Наприклад, багато людей люблять додавати в цю страву гриби. Вони не зіпсують смак, а тільки підкреслять його і доповнять.
Коли ваші шампури заповняться компонентами майбутнього шашлику, їх можна покласти на мангал. Ароматний овочевий шашлик не потребує тривалого приготування, тому не залишайте його наодинці. Наглядаючи за мангалом, приготуйте освіжаючу заправку з травами.
Освіжаюча заправка на основі трав
Щоб соус вийшов дійсно освіжаючим, подбайте про те, щоб усі компоненти в його складі були свіжими. Для заправки нам потрібні:
- пучок петрушки сорту Gigante di Napoli;
- 2 гілочки розмарину сорту Синя Зима;
- половинка лимона середнього розміру;
- 75 мл оливкової олії;
- лимонна цедра;
- сіль і перець за смаком.
Петрушку і розмарин потрібно подрібнити і змішати з оливковою олією. Додати сік половинки лимону та лимонну цедру, якщо вам подобається її смак. Посоліть і поперчіть заготовку так, як вважаєте за потрібне. А тепер перетворіть отриману суміш в пюре за допомогою блендеру.
А тим часом шашлик буде вже повністю готовий і його, разом із заправкою, можна подавати до столу.
Кілька слів про пропоновані компоненти
Кожна господиня знає, що достатньо замінити компонент в салаті або гарнірі, і страва матиме зовсім інший смак. Тому ми хочемо дати вам основні характеристики рекомендованих компонентів, щоб простіше було шукати заміну, якщо не знайдеться оригіналу.
- Томат Sanvitos. Підходить для середземноморської кухні і, зокрема, для пасти і салатів. Відрізняється неймовірним ароматом, солодким смаком і соковитістю. Вага одного плоду не перевищує 20 грам.
- Закусочні перці. Розмір таких плодів відповідає курячому яйцю. Їх насіння розташоване так близько до стебла, що можна з'їсти готовий перчик, не торкнувшись «кісточок». Закусочні міні-перці містять мало калорій і багато корисних для травлення елементів.
- Блок-перець Beluga Yellow має великі і дуже м'ясисті плоди. Завдяки своїм товстим стінкам і значним розмірам, вони універсальні: можуть бути використані і в салатах, і для заповнення фаршем або овочевий сумішшю. Характеризуються високим вмістом вітаміну С.
- Червона цибуля – її особливістю є корисний хімічний склад. При додаванні у будь-яку страву, вона набуває особливої пікантності і вишуканого смаку. У червоної цибулі немає різкої гіркоти, властивої більшості білим сортам: вона солодка і соковита.
- Цукіні Зодіак. Бажано збирати плоди цього кабачка, коли вони досягають в довжину 20-25 см. М'якоть молодих цукінь особливо ніжна і приємна на смак.
- Петрушка Gigante di Napoli – відмінний медонос, який широко використовується в середземноморській кухні. Застосовується в салатах, супах, маринадах, начинках. Містить багато корисних мінералів (залізо, кальцій), ефірні масла і вітаміни А, В,С, стимулює обмін речовин.
- Розмарин Синяя Зима – широко використовується у коктейлях, м'ясних і овочевих стравах, в салатах.
Використовуєте ви запропоновані нами інгредієнти або якісь інші, близькі за властивостями, чи, можливо, додаєте в наш рецепт свої улюблені компоненти і приправи – справа ваша. У будь-якому випадку гарячі овочеві шашлики – улюблена дачна їжа, яка нікого не залишає байдужим.