Білокачанна капуста - це овоч, який неможливо виростити без розсади. Тому ми підготували для вас секрети, які допоможуть вам зробити цей довгий процес простішим та продуктивнішим.
Сорти та насіння
Перед тим, як приступити до купівлі насіння капусти, потрібно визначитись, який сорт нам потрібен, адже кожен з них відрізняється способом подальшого використання:
- Ранні сорти - для вживання у свіжому вигляді, салатів.
- Середні сорти - також можна вживати у свіжому вигляді та використовувати для короткотермінового квашення.
- Пізні сорти - підійдуть для тих, хто планує зберігати капусту взимку.
Спеціальний ґрунт
Найпростіший варіант - придбати готовий ґрунт для розсади. Проте його також можна приготувати самостійно:
- Змішайте одну частину дернової землі та одну частину піску.
- Пролийте суміш кип’ятком для знезараження.
- Для підвищення вологопроникності перед посівом насіння рекомендують просіяти, а також розпушити землю.
- Додайте 1 столову ложку золи на 1 відро субстрату.
Час для посіву
Оскільки погодні умови можуть бути доволі неочікуваними, найкращий варіант - самостійно розрахувати час для посіву розсади, відштовхуючись від її висадки у відкритий ґрунт:
Капуста |
Період проростання розсади |
Рання капуста |
44 - 55 днів |
Середня капуста |
35 - 45 днів |
Пізня капуста |
35 - 50 днів |
Знезараження та замочування насіння
Правильна підготовка розсади також полягає у своєчасному знезараженні насіння для профілактики низки захворювань. Для цього використовують прогрівання насіння або протравлювання сіянців у рожевому розчині марганцівки.
Для швидшого проростання насіння можна попередньо замочити у теплій воді на 17-19 годин, змінюючи воду кожні 3-4 години. Досвідчені садівники додають у воду біопрепарати або сік алое.
Алгоритм посіву капусти
- Ретельно пролийте ґрунтосуміш для розсади перед посівом, оскільки капуста - рослина вологолюбна. Проте не перестарайтеся - перезволоження може призвести до захворювань.
- Як тільки появляться сходи, прорідіть капусту, залишаючи 1 саджанець на 2 кв. см.
- Не занурюйте насіння надто глибоко у землю, достатньо буде ямки на 1 см.
- Для збереження вологи накрийте ємкість плівкою та зберігайте при температурі 20°С.
Полив, освітлення та температура
Капуста - досить тендітна рослина, особливо у молодому віці, тому і ставлення до неї повинне бути відповідним.
Полив |
Поливайте розсаду в міру підсихання землі теплою водою (приблизно кожні 7 - 10 днів). |
Освітлення |
Розсада потребує освітлення 12-15 годин на добу. У похмурні дні використовуйте фітолампу. |
Температура |
Для проростання саджанців - 18-20°С. З появою сходів - 15-17°С вдень та 8-10°С вночі. |
Пікіровка розсади
Пікіровка проводиться з метою формування міцних коренів у розсади. Починають її, коли у рослин з’являться перші справжні листочки. Перед пересадкою капусти в окремі ємкості, землю в них також варто знезаразити.
Добрива та профілактика захворювань
Капуста любить підживлення, тому його розпочинають ще з моменту розсади:
- Перше - на 9 день після пересадки саджанців в стаканчики;
- Друге - через 2 тижні після пікіровки;
- Третє - за кілька днів до висадки на постійне місце.
Для профілактики грибкових захворювань використовують Триходермін, а для підвищення імунітету - Різоплан згідно з інструкцією.
Висадка у відкритий ґрунт
Тепличні умови вирощування розсади відрізняються від умов відкритого ґрунту, тому перед пересадкою варто загартувати саджанці. Процес розпочинають за 10 днів до висадки на постійне місце з провітрювання кімнати по 3-4 години в день протягом кількох днів. Наступні пару днів розсаду можна виносити на закритий балкон також на декілька годин. В останні 4 дні поливи скорочують та виносять капусту на балкон аж до моменту пересадки.
Як ви можете побачити, виростити здоровий та багатий врожай капусти - цілком реально. Дотримуючись цих простих правил, можна виростити чудову білокачанну капусту. А якщо Вас зацікавлять екзотичні види капусти, пропонуємо звернути увагу на брюссельську капусту. Культура дуже популярна і широко поширена в США та європейських країнах. А ми розповімо про особливості її вирощування.
Автор статті: Оксана Височанська