Томатна паста - найпотрібніший в домі продукт. Без неї не обходиться левова частка найпопулярніших повсякденних страв. Виділіть кілька годин для її приготування і цілу зиму їстимете смаколики на її основі.
Гостра паста
Для її приготування нам необхідні:
помідори (3 кг);
цибуля (500 г);
фільтрована вода (1 скл.);
гірчиця (порошком – 2 ст.л.);
6% оцет (200 мл);
гострий мелений перець (2.ч.л.);
лавровий лист (2 листочка);
чорний перець горошком (6 шт.).
Спосіб приготування
Помідори без шкірки розріжте навпіл і покладіть до каструлі. До них додайте нашатковану цибулю і склянку води. Варіть 15 хвилин на середньому вогні. З проварених помідорчиків зробіть пюре. Використовуйте в цих цілях блендер або звичайне сито. Тепер займемося підготовкою оцту: його нагрівають, доводять до кипіння, дають час охолонути і виливають до томатів.
Помідорчики з оцтом 4 рази доводять до кипіння і охолоджують. Додайте до них в каструлю все, що залишилися зі списку інгредієнтів. Кип'ятіть пасту після цього 5 хвилин, розлийте по банках. Дайте їй можливість повністю охолонути.
Солодка паста
Для її приготування нам потрібні:
томати (1,5 кг);
стиглі яблука (300 г);
середня цибулина (1 шт.);
яблучний оцет (50 мл);
сіль (1 ст.л.);
мелений перець (1 ч.л.).
Спосіб приготування
Помістіть помідорчики в гарячу воду секунд на 10-15. Після цього з них легше буде зняти шкірку, що ви і повинні зробити. Крім шкіри, у томатів вирізають плодоніжки і соковиті серцевинки. Яблука почистьте за таким самим принципом і наріжте. Зміщайте їх з помідорами та нарізаною цибулею і дайте покипіти хвилин 20. Остудіть, зробіть пюре і варіть ще 40 хвилин на середньому вогні. Оцет, сіль і перець додайте до томатів і яблук. Кип'ятіть все разом 15 хвилин. Розлийте пасту по банках. Їх потрібно простерилізувати заздалегідь. Візьміть ковдру або будь-яке інше вкривало, щоб банки були в теплі, поки не охолонуть.