Багато садівників-початківців запитують: чи можна висівати насіння холодостійких овочів у відкритий ѓрунт відразу після весняного танення снігу. Однозначно - ні! Можливо, насіння й зійде. Але щедрого багатого врожаю ви не отримаєте. Рослини будуть мляво розвиватися, слабо закладати зав'язі, погано набирати вагу.
Починати посів можна тільки тоді, коли ѓрунт впевнено прогріється на глибину 10-15 см. У різних областях країни це відбувається в різний час. У зонах Степу і Лісостепу грунт прогрівається приблизно на 1.5- 2 тижні раніше, ніж у північній частині України - зоні Полісся. Досвідчені садівники орієнтуються на перевірену народну прикмету: «Зацвіли кульбаби - можна сіяти все!».
Від народних прикмет - до сучасної агротехніки
З уроків ботаніки ми всі знаємо, що терміни вегетації різних овочевих культур сильно розрізняються. Наприклад, період визрівання томатів становить 60-140 діб (в залежності від сорту), огірків - 2-3 місяці, болгарського перцю - 90-150 діб. Для отримання багатого врожаю скоростиглих культур (брокколі, селера, качанний салат) дачники проводять за сезон кілька посівів - з рівними проміжками часу. Це дозволяє мати на столі свіжі овочі до кінця осені. Із закінченням дачного сезону вирощування можна продовжити в теплиці, на закритій лоджії або на підвіконні. У нашому каталозі є чудові компактні перці і томати, які красиво, щедро і охоче плодоносять у домашніх умовах.
Ми пропонуємо насіння, яке має гранично високий відсоток схожості - 100%. І це пояснюється не тільки закупівлею посадкового матеріалу у надійних, роками перевірених виробників. Сучасне покоління насіння - це селекційні сортові гібриди, адаптовані до кліматичних умов саме нашого регіону. Вони активно пручаються хворобам і комахам-шкідникам, легше переносять різкі перепади температур, дають більшу кількість зав'язей і швидше набирають вагу.
Терміни посіву насіння і поява сходів
Як правило, виробник насіння вказує термін посіву на упаковці. Він ідеально підходить для південної і центральної частини нашої країни. Для північних областей його потрібно трохи відкласти - з урахуванням більш холодного клімату і більш пізнього прогрівання ѓрунту.
Для зручності пропонуємо до використання таблички за кліматичними зонами з перерахуванням основних видів овочевих культур.
Полісся | Лісостеп | Степ | |
Томати ранні | 5-20 березня | 1-15 березня | кінець лютого |
Томати середньостиглі | 1-10 квітня | 1-10 квітня | 15 березня-початок квітня |
Томати пізні | 10-20 апреля | 5-20 апреля | 5-15 апреля |
Перець болгарський, баклажан | кінець березня | 10-20 березня | 1-10 березня |
Капуста білокачанна | лютий-15 березня | 20 січня-10 лютого | 20-30 січня |
Капуста білокачанна | 10-15 березня | 5-10 березня | початок березня |
Незалежно від кліматичної зони, огірки можна сіяти в березні, редис - в перших числах травня, баштанні (кабачки, патисони, цукіні, гарбуз) – наприкінці квітня-середині травня, салат качанний - з середини березня до початку серпня (інтервально). При вирощуванні в теплиці терміни переносяться - на 1-2 тижні раніше.
Вирощування розсади для висадки на ділянку
Овочеві культури поділяються на холодостійкі і теплолюбні. До першої групи належать редис, буряк, морква, ріпа, пастернак. Їх можна висівати за тиждень після танення снігу - з появою на ділянці перших кульбаб. А ось теплолюбну розсаду важливо не переростити, інакше вона буде довго адаптуватися до відкритого повітря і болісно реагувати на перепади температур. Ось чому потрібно обов'язково контролювати вік розсади - від моменту появи сходів до висадки на ділянку:
• Томати ранні -2 місяці
• Томати середні та пізні - 40-45 діб
• Баклажани -50-60 діб
• Перець болгарський - 2 місяці
• Огірки - 30 діб
• Капуста брокколі, цвітна, білокачанна - 50-60 діб
• Кабачки, патисони, цукіні, гарбуз - 25-30 діб
• Салат, селера - 60-80 діб.
Така розсада легко переносить пересадку, має високу життєстійкість і дає багатий щедрий урожай. При догляді за овочами не забувайте дотримуватися простих правил агротехніки: розпушування міжрядь, прополка бур'янів, мульчування, підгортання, регулярний полив, внесення мінеральних і органічних добрив. Бажаємо відмінного дачного сезону і корисних натуральних вітамінів на вашому столі круглий рік
А для тих, хто по-справжньому любить працювати на грядці, готовий пізнавати всі тонкощі догляду та вирощування овочів, в нашій рубриці «Город» ви завжди знайдете найактуальніші поради про вирощування культур як для новачків, так і для досвідчених городників, статті по догляду за ділянкою, особливості посіву, а також багато інших дуже корисних матеріалів.