Яровизація картоплі — це ряд агротехнічних прийомів, спрямованих на підвищення врожайності культури і прискорення дозрівання бульб. Включає прогрівання і дезінфекцію посадкового матеріалу, обробку стимуляторами росту, пророщування на світлі.
Для цього відбирають здорові чисті бульби вагою 60-80 грамів. Вони швидше формують коріння і легше адаптуються до несприятливих погодних умов.
Яровизація рослин є науково обґрунтованим методом пробудження життєвих сил у бульбових і злакових культур. Тривале утримання в прохолодному темному приміщенні з подальшим пророщуванням в теплі і на світлі дає потужний стимул до репродукції при весняній посадці. Це також дозволяє виявити нежиттєздатні бульби і такі, що відстають у розвитку. Вони з великою ймовірністю не дадуть хорошого врожаю. При їх посадці ви б лише даремно витратили час на догляд.
Процес яровизації
Бульби картоплі дістають з прохолодного темного сховища приблизно за місяць до висадки на ділянку. Їх перебирають і викладають в один шар в ящики або на будь-яку рівну поверхню. При дефіциті місця можна підвісити в сітках або поліетиленових пакетах з отворами для вентиляції. Підвищення температури і перебування на світлі - головні чинники яровизації, що сприяють проростанню бульб.
Якщо пророщувати в теплому темному місці, бульби дадуть білі довгі тендітні паростки. При посадці в ґрунт вони просто обломляться, і бульба почне виганяти зі сплячих вічок інші паростки. Весь процес яровизації буде зведений нанівець.
Під впливом світла бульби утворюють щільні товсті проростки, іноді — з зачатками листя. При цьому бульби зеленіють, виділяючи шкідливу для людини отруту солонін, яка є для бульб захистом від комах-шкідників. Ось чому багато садівників використовують вислів «позеленіла картопля».
Важливо. Перед викладанням бульби обов'язково дезінфікують. На 10 літрів води беруть 10 грамів перманганату калію і 2-3 грами мідного купоросу. Вологість повітря підтримують на рівні 85%, не дозволяючи бульбам всихати. Обприскувати можна простою водою або розчином золи і мінеральних добрив. Щоб не допустити підгнивання, бульби 2-3 рази на день перевертають.
Терміни яровизації картоплі
Залежно від температури в приміщенні тривалість яровизації змінюється:
- при Т 12-15° процес займає 25-30 днів;
- при Т 18-23° — 15-20 днів;
- при Т 25-30° — 10-12 днів.
Це означає, що потрібно виходити зі зручного вам температурного режиму і терміну прогрівання ґрунту на вашій дачній ділянці. Висаджувати бульби в ґрунт можна, коли ґрунт прогріється до + 6-8° на глибину 20-30 см.
Корисні поради
За наявності вільного простору яровизацію можна проводити вологим способом. Для цього бульби поміщають в один шар в ящики, заповнені перлітом, торфом, піском, тирсою. Ці матеріали добре утримують вологу, що позбавляє вас від щоденного обприскування. Переважно — перліт: він не сприяє розмноженню бактерій і не насичується зайвою вологою. Торф має закислену реакцію, тому його змішують з золою. Що стосується тирси, підходить будь-яка, окрім дубової.
Посадковий матеріал краще купувати в розплідниках або спеціалізованих магазинах, де пропонуються високоякісні сертифіковані бульби першої репродукції, гарантовано вільні від хвороб і вірусів. Купівля обходиться дорожче, ніж пророщування картоплі з овочевого магазину. Але, як показує практика, низька врожайність і збитки в боротьбі з хворобами (золотиста нематода, фітофтороз, гнилі) обходяться дачникам дорожче.