Фокаччу – оригінальний хліб – італійці готували з незапам'ятних часів. Слово в перекладі означає «хліб, спечений у вогнищі». Він буває різної форми, відрізняється хрусткими корочками і м'якою серединкою, яка легко розкривається уздовж. Таким чином виходить готова «кишеня» для будь-якої начинки – пастрами, сиру, овочів або фруктів.
У тісто додають оливкову олію, а посипають її ароматними спеціями й сіллю. Готову фокаччу прикрашають зеленню й часником.
Пропонуємо вам рецепт фокаччі від нашого клієнта Романа М.
Інгредієнти:
- тепла вода – 1 і 3/4 стак;
- цукровий пісок – 2 ч. л;
- дріжджі сухі – 1 ст. л;
- борошно – 4,5 скл;
- олія оливкова – 0,5 стак;
- сіль дрібна – 1 ст. л;
- сіль велика – 0,5-1 ст. л;
- помідори чері – 200 г;
- цибуля – 1 шт (невелика);
- кмин – 1 ч. л.
Приготування:
Змішайте дріжджі з водою та цукром. Залиште суміш, доки не піде реакція дріжджів. Додайте борошно, сіль і чверть склянки олії. Замісіть тісто, щоб не прилипало до рук.
Перекладіть готове тісто в ємність, накрийте його і поставте в тепло на 60 хвилин – воно має вдвічі збільшитися в об'ємі.
Намажте олією деко, перекладіть в нього тісто і вручну розтягніть за розміром форми. Накрийте напівфабрикат і залиште його іще на півгодини.
За цей час наріжте цибулю і обсмажте на рослинній олії до прозорості. Томати чері помийте і розріжте на половинки. Пальцями зробіть ямки по всьому тісту, добре змастіть його поверхню оливковою олією. У поглиблення покладіть помідори (шкіркою донизу) і підготовлену цибулю. Зверху присипте все кмином і сіллю.
Розігрійте духовку до 210-220˚С і відправте в неї тісто. Запікайте 20 хвилин до утворення рум'яної скоринки. Щоб нижня скоринка також хрустіла – вийміть готову фокаччу з форми і дайте їй постояти у вимкненій духовці іще кілька хвилин.
Смачного!