Наближається світле свято християн – «Свято свят і торжество торжеств». Вранці, після святкової служби, прийнято зібрати всю родину за щедрим столом, і ще до початку трапези надломити освячену паску, – символ тіла Христа.
Кожна господиня приберігає для паски найкращі продукти, а рецепт її приготування передається з покоління в покоління.
Ми поділимося з вами найкращими з них – тими, які використовували наші бабусі та мами, які обов'язково пишно підійдуть і стануть смачним, ароматним і красивим головним блюдом вашого пасхального торжества.
1. Простий і недорогий рецепт паски
Спочатку готуємо опару: тепле молоко або навіть воду (дві третини склянки) змішайте з 1 ч. ложкою цукру, 25 г сирих дріжджів і третиною склянки борошна. Поставте суміш у тепле місце і дочекайтеся, поки вона підійде.
Розітріть 3 яєчних жовтки з половиною склянки цукру, однією третиною чайної ложки солі і пакетиком ваніліну, вмішайте туди ж масло (80 г розтопленого вершкового або 4 ложки рослинного) і 2 склянки підігрітого до 40°С молока.
З'єднайте цю масляно-яєчну суміш з опарою і потроху досипайте борошно (2-4 склянки – кількість залежить від клейкості борошна). Тісто вийде м'яким, але не липким.
Тепер поставите його в тепле місце, захищене від протягів. Приблизно через годину воно повинно підійти і збільшитися в 2 рази.
В тісто за бажанням можна додати запарені родзинки (3-4 столові ложки) і стільки ж цукатів. Після цього обережно перемішайте тісто (але не мніть його) і розкладіть по формах так, щоб воно займало не більше третини її обсягу. Форми попередньо змастіть маслом і обсипте борошном.
У формах дайте тісту підійти ще раз – щоб його обсяг був на третину меншим від обсягу ємності для випікання. Після цього обережно ставте форми з тістом в духовку, яку потрібно розігріти заздалегідь до 180°С. Через 20 хвилин знизьте температуру до 160°С і випікайте до готовності. Готовність перевіряйте гострою дерев'яною паличкою: якщо тісто не прилипає до неї – значить, паска готова.
Готову паску залиште остигати під чистим рушником, після цього обережно вийміть її з форми і прикрасьте по своєму смаку – цукровою пудрою або глазур'ю.
2. Рецепт заварної паски з прянощами
Тісто в цьому рецепті складається з трьох складових:
- заварна основа;
- дріжджова опара;
- яєчна заливка.
Заварна основа:
У 0,5 склянки киплячого молока поступово всипте 100 г борошна, швидко розмішуючи дерев'яною ложкою. У вас повинна вийти гладка, еластична маса – як тісто на заварні тістечка. Якщо раптом не вийшло з першого разу – не біда, спробуйте ще раз. Тут важливо вловити швидкість вимішування, і тоді маса вийде без грудок.
Дріжджова опара:
50 г живих дріжджів, 0,5 склянки злегка підігрітого молока, 100 г борошна змішайте і дайте підійти хвилин 10-15. Якщо ви любите аромат пряженого молока – використовуйте його замість звичайного.
Змішайте обидві суміші, поставте в тепло на годину, щоб тісто піднялося.
Яєчна заливка
10 жовтків, щіпку солі і 2 склянки цукру збийте до білого.
Половину цієї жовткової маси і тісто змішайте, додайте 250 г борошна, ретельно вимісіть і дайте тісту підійти вдвічі – на це піде приблизно година.
Через годину залийте в тісто другу половину яєчної суміші, підсипте 0,5 кг борошна і старанно місіть тісто хвилин 40 – поки воно не відлипатиме від рук. Домішайте тепер 200 г попередньо розтопленого і трохи охолодженого вершкового масла і знову вимісіть тісто.
Додайте прянощі та коньяк:
50 г коньяку, трохи меленого мускатного горіха, 2-3 ч. л. тертої лимонної або апельсинової цедри, 1-2 пакетика ванільного цукру. Прянощі кладіть до свого смаку, можете щось додати або забрати.
Тепер знову дайте тісту підійти і потім додайте 100 г цукатів, 100 г родзинок, ніжно перемішуючи, не приминаючи тісто.
Залиште тісто підійти втретє, і тільки потім викладайте його у форми, заповнюючи їх наполовину. Дайте тісту ще раз піднятися вже в формі, і коли воно займе дві третини її – ставте в заздалегідь розігріту до 160-170°С духовку. З описаної кількості продуктів у вас вийде 2 чудові паски вагою близько кілограма кожна, і пектися вони будуть приблизно годину.
3. Рецепт паски на сметані
Збийте 10 яєць, 300 г цукру, розтопіть 150 г вершкового масла, злегка остудіть його і, не перестаючи збивати, додайте його в яєчну суміш. Туди ж вбийте півлітра домашньої сметани.
50 г свіжих дріжджів розчиніть у чверті склянки теплого молока, дайте піднятися і додайте в яєчно-сметанну суміш. Всипте кілька склянок борошна, добре перемішайте і залиште на 2 години у теплому місці.
Домішайте в тісто сіль за смаком, ванільний цукор, 500 г родзинок. Поступово, невеликими порціями, додайте борошно і місіть тісто протягом хоча б 30 хвилин, а краще – 40. Воно повинно бути нещільним, злегка липнути до рук. Залиште його на півтора-дві години в теплому місці для підйому.
Підготуйте форми: змастіть їх маслом і присипте борошном.
Тісто, що підійшло осадіть, беріть порції і кладіть у форми так, щоб воно займало третину обсягу. Тепер дайте тісту підійти востаннє, і тільки потім випікайте.
4. Рецепт паски зі згущеним молоком
У 0,5 л теплого молока розкришіть 50 г свіжих дріжджів, додайте 1 ст. л. цукру і 2 ст. л. борошна. Залиште в теплому місці на 2 години, щоб суміш підійшла.
4 жовтки розітріть зі склянкою цукру, білки збийте і підмішайте в жовткову масу. Влийте туди ж опару, 150 г розтопленого вершкового масла і половину банки згущеного молока. Додайте сіль і ваніль за смаком, 120 г сметани, 150 г розпарених родзинок. Підсипте борошно (піде приблизно 1,5-2 кг) і вимішуйте тісто протягом 30 хвилин. Дайте йому підійти годину-півтора, осадіть і розкладайте по формах, заповнюючи їх на третину об'єму.
Випікайте при температурі 150°С 15 хвилин, потім збільште її до 170-180°С, а як тільки припечеться скоринка – зменште жар до 150°С.
5. Рецепт паски нашвидкуруч
Цей рецепт підійде для зайнятих хазяєчок – він не вимагає такого довгого замісу, як у попередніх рецептах.
На паску піде 1 кг борошна, 300 г цукру і 0,5 л молока. Ще потрібно 300 г смальцю, пакетик сухих дріжджів (16 г), сіль і ваніль за смаком, 200 г родзинок і 10 жовтків.
Всі компоненти повинні бути кімнатної температури, смалець розтоплений.
З'єднайте по склянці борошна і молока, дріжджі, 1 ст. л. цукру і поставте в тепле місце на 45 хвилин, поки суміш не підійде.
Збийте жовтки з цукром і смальцем, додайте сюди опару, що підійшла, перемішайте і залиште на півтори години в теплі.
Решту борошна і молока з'єднайте з тістом, додайте родзинки і дайте йому ще годину, щоб воно підійшло. Осадіть тісто і розкладіть по формах до половини висоти. Зачекайте, поки тісто підніметься вже у формах – воно повинно зайняти 2/3 їх об'єму, і тільки тоді випікайте при температурі 170-180°С.
6. Рецепт паски для зайнятих хазяєчок
Цей рецепт цінний тим, що замішане один раз тісто можна залишити на 5-6 годин і зайнятися іншими справами.
Спочатку приготуйте опару з 1/2 склянки теплого молока, 1 ст. л. борошна, такої ж кількості цукру і 16 г сухих дріжджів. Залиште в теплому місці для бродіння.
6 яєць розітріть з 3 склянками цукру (якщо не любите дуже солодке – візьміть тільки 2), додайте півлітра теплого молока і 200 г розтопленого вершкового масла.
З'єднайте суміш з опарою, всипте половину чайної ложки солі, пакетик ванілі, 2 ст. л. рослинного масла без запаху, 1 склянку запарених родзинок і підсипте муку. Тісто має бути липким, негустим – таким, щоб поставлена в нього ложка стояла, злегка нахилялася. Муки піде приблизно 1-1,5 кг.
І ось тепер залиште тісто в теплому місці на 5-6 годин. Іноді дивіться за ним – воно має збільшитися в об'ємі в 2,5 рази. Як тільки це відбудеться – розкладіть тісто по формах, щоб воно зайняло 1/3 об'єму, дайте підійти ще раз, і випікайте при температурі 170°С в режимі конвекції.
Корисні поради для приготування паски
Якщо ви печете паску вперше, вам допоможуть деякі хитрощі, якими ми охоче поділимося з вами
- Якщо ви не хочете, щоб верхівка паски пригоріла – як тільки вона стане бажаного кольору, закрийте фольгою, і після цього продовжуйте випічку.
- 50 г свіжих дріжджів можна замінити на 16 г сухих (стежте за тим, щоб термін придатності був у нормі).
- Кількість борошна, необхідного для приготування тіста потрібної консистенції, може відрізнятися від рецепту, це пов'язано з показником клейковини, характерним для даного сорту і навіть торгової марки борошна.
- Для того, щоб паски не вилізли з форми в процесі випікання, спечіть спочатку паску середньої величини – вона покаже, як поводить себе тісто в духовці. Почніть з температури 150°С, потім збільште її до 170-180°С, і в кінці випічки поверніться до 150°С – так тісто рівномірно пропечеться, а скориночка не пригорить.
- Щоб готова паска легко виймалася, можна форми застелити пергаментом для випікання. Він буде легше вкладатися, якщо злегка змочити його водою, витерти і потім вистилати.
- Прикро буває, коли готова паска раптом осідає. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватися двох правил – випікати повільно, а після випікання дати їй повільно охолонути.
- Всі використовувані в рецептах продукти мають бути кімнатної температури; у приміщенні, де підходить тісто, створіть тепло, закривайте кватирки – тісто боїться протягів.
- Купуйте продукти заздалегідь, щоб перед приготуванням тіста не залишитися без важливого інгредієнта.
- Щоб родзинки не виштовхувалися з тіста – обваляйте їх в борошні перед замісом
У православній традиції найкращим днем для приготування паски вважався Чистий четвер. В цей день і будинок, і душу готують до Христового Воскресіння, звільняються від страхів, грішних помислів і з чистим серцем приступають до таїнства – приготування паски.
Впевнені, що наші рецепти та поради допоможуть приготувати вам пишну і смачну паску. А якщо у вас є свій рецепт, обов'язково поділіться ним в коментарях!