Для вирощування цвітної капусти необхідно заздалегідь підготувати ділянку. Зазвичай це робиться восени після збирання попередників. Добре, якщо перед цим на ділянці були посаджені: огірки, бобові, картопля, морква, цибуля або сидерати. Обране місце повинне бути відкритим, сонячним і не сирим.
ПІДГОТУЙТЕ ҐРУНТ
Для цього виду капусти підходять нейтральний, родючій або слабокислий грунт. У разі, якщо грунт кислий, то восени в нього обов'язково вносять вапно, адже воно збагачує грунт кальцієм і магнієм. Під осінню перекопування на 1 м² вносять:
- по 4-6 кг гною або компосту;
- 30-40 г суперфосфату;
- 15 г хлористого калію.
Навесні на кожен 1 м² вносять:
- 20-25 г сечовини;
- 1 склянка деревної золи;
- по 1 ст. ложці суперфосфату і нітрофоски.
За кілька днів до висадки майбутню грядку бажано прогріти. Її затягують плівкою або спандбондом чорного кольору.
ВИСАДІТЬ РОЗСАДУ
За тиждень до висадки розсаду необхідно припинити поливати. Однак перед посадкою потрібно організувати рясний полив, щоб земля стала м'якою і легко пропускала коріння. Садять кольорову капусту в лунки за схемою 60 × 35 см або 70 × 30 см.
Процес висадки досить простий. Для цього в посадкову лунку наливають 1 - 2 л води. Рослину опускають в лунку і засипають землею до верхівкової бруньки. Грунт добре обживають і ущільнюють. Зверху ще раз поливають і посипають сухою землею, перегноєм або торфом. У той же день висаджену розсаду запудрюють тютюновим пилом. Перед цим рослини трохи збризкують водою.
ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ПОСАДКАМИ
Щоб захистити молоді рослини від весняних заморозків, грядку вкривають плівкою, попередньо накинувши на неї встановлені дуги. Забирають укриття через два три тижні після висадки, коли рослини зміцніють. Щоб поліпшити в холодну зиму прогрів ґрунту, землю навколо капусти вкривають чорним матеріалом, попередньо зробивши в ньому отвори для посадок. Через те, що у цвітної капусти коренева система розташовується близько до поверхні, потрібно контролювати ґрунт, щоб він залишався досить вологим.
Після поливу або дощу ґрунт слід розпушити на глибину 8 - 10 см. Капусту підгортають через 14 - 20 днів після посадки розсади і надалі повторюють процедуру кожні 10 - 14 днів. Не забувайте мульчувати торфом і перегноєм.
Дотримуючись простих правил, можна виростити на ділянці найцікавіші сорти цвітної капусти. А якщо Вас зацікавлять інші види екзотичної капусти, пропонуємо звернути увагу на Кольрабі - це вид капусти, зовні більше нагадує ріпу. Її цінують за соковитий смак і величезну користь, яку вживання цього продукту приносить організму. А ми розповімо про особливості її вирощування та зберігання.
Інна Орлова