У літню спеку часто хочеться випити чогось освіжаючого і бажано корисного. Існує безліч рецептів, що дозволяють за кілька хвилин приготувати смачні прохолодні напої, які вгамують спрагу і дорослим, і дітям. Нижче подаємо деякі з них.
1. Смородиновий морс з м'ятою
Потрібно:
- дві склянки стиглих ягід чорної смородини;
- дві гілочки м'яти;
- одна-дві ложки меду (якщо не любите – можете не класти);
- два літри кип'яченої води кімнатної температури.
Як готувати:
Ягоди збити блендером, але не до однорідної маси, а так щоб було видно виразні шматочки. Можна просто пом'яти. Додати до смородини порвані руками гілочки м'яти. Отриману суміш залити водою, додати мед. Все добре перемішати і поставити в холодильник на 30-40 хвилин.
2. Компот із черешні і яблука
Потрібно:
- півкілограма черешні;
- одне середнє яблуко (якщо є можливість – виберіть сорт з кислинкою);
- дві столові ложки меду або цукор – за смаком;
- два літри води.
Як готувати:
Черешню перебрати, промити, скласти в каструлю. Яблуко порізати шматочками і додати до ягід. Залити водою і довести до кипіння. Зняти з вогню, охолодити, додати цукор або мед.
3. Огірковий лимонад
Потрібно:
- три-чотири огірки;
- чотири лимона;
- склянка цукру;
- дві літри води.
Як готувати:
Закип'ятити воду з цукром. Простежити, щоб цукор повністю розчинився. Зняти з вогню, остудити. Огірки подрібнити в блендері до стану пюре. Отриману масу процідити або віджати в марлі. З лимонів вичавити сік і змішати його з соком огірків і цукровим сиропом. Все добре перемішати і при необхідності, поставити в холодильник для більш сильного охолодження.
4. Айран
Потрібно:
- 300 грам йогурту;
- 150 грам газованої мінеральної води;
- по невеликому пучку петрушки, кропу і базиліку;
- сіль – за бажанням.
Як готувати:
Йогурт і мінеральну воду попередньо охолодити в холодильнику. Зелень помити і добре подрібнити. З'єднати всі інгредієнти, добре перемішати. Отриманий напій можна трішки підсолити – так буде смачніше. За бажанням в стакани можна покласти кілька кубиків льоду. Чудовий прохолоджуючий напій готовий!
5. Компот з ревеню з полуницею
Потрібно:
Як приготувати:
Стебла ревеню добре промити, нарізати дрібними кубиками. Помістити в каструлю, залити водою. Додати полуницю і всипати цукор. Помішувати поки повністю не розчиниться цукор. Довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Дати настоятися 1-2 години. Охолодити в холодильнику.
Прохолодних напоїв з ягід, фруктів і овочів існує безліч. Можна експериментувати з інгредієнтами і створювати свої неповторні гастрономічні шедеври. Адже влітку в саду маса різних смаколиків, так чому б не спробувати їх змішати, щоб здивувати своїх близьких новим смаком і допомогти втамувати спрагу!