Що потрібно знати перед висадкою
Зазвичай вирощують три види цього гриба — білий, коричневий і кремовий. Білий -— найурожайніший. Його відрізняє також вимогливість до клімату й умов вирощування.
Щоб заощадити місце, рекомендуємо купити стелажі та розміщувати ящики зі спеціальним субстратом у кілька ярусів.
Місце для вирощування має бути теплим (з можливістю регулювати температуру), захищеним від протягів і яскравого світла.
Яким має бути субстрат і як його приготувати
Найвідповідальніший і найважчий етап у вирощуванні грибів. Ідеальний субстрат повинен мати у своєму складі аміак, вуглекислий газ і поживні речовини. Він повинен пропускати воду і повітря.
Найкраще готувати його зі свіжого кінського гною, упереміш зі злаками та соломою. Рекомендується також підвищити рівень азоту (за допомогою спеціальних добрив) і скоригувати кислотно-лужний баланс (використовуючи крейду, гіпс або вапно).
Солому на кілька діб перед цим замочують — вона повинна бути вологою і не містити хімікатів.
Готуємо субстрат: докладна інструкція
- Солому з гноєм пересипають таким чином, щоб вийшло хоча б 4 шари. Вони повинні бути досить тонкими, щоб купу легше було перемішати.
- Після 4 днів купу перебивають. Потрібно зняти верхній шар, а все інше зволожити.
- Додають гіпс (у співвідношенні до соломи 3:50) і добре перемішують.
- Перебити суміш потрібно всього п'ять разів — кожні чотири дні.
- Після останнього перебивання знову додають гіпс (або крейда).
Готовий субстрат повинен бути м'яким, не липким і без запаху аміаку. Не вдалося домогтися таких результатів? Тоді перебийте купу ще кілька разів.
Підготовка до висаджування міцелію
Субстрат укладають в ящики шаром в 40 см і встановлюють температуру повітря на 18°C. Така товщина дозволяє запускати в субстраті процес самозігріву, при якому температура всередині шару на кілька градусів перевищує температуру в приміщенні.
Правильне співвідношення температури і висоти шару дуже важливе. Якщо у вас виходить шар в 20 см, температура повинна бути нижче 18°C.
Перед посадкою субстрат потрібно обов'язково пастеризувати — прогріти парою, щоб позбутися шкідливих бактерій.
Посадка міцелію
Посадку проводять не раніше, ніж температура всередині шарів опуститься до 26°C.
Площу для посадки ділять на невеликі зони та розміщують посадковий матеріал у шаховому порядку на глибину в 7 см. Субстрат важливо ущільнити після цього і накрити будь-яким матеріалом, здатним вбирати вологу. Навіть звичайний папір підійде в цьому випадку.
Покривний матеріал періодично зволожуйте.
Як відбувається процес вирощування міцелію
- На 4-й день після посадки вже можна помітити проростання.
- На 6-й день пора перевіряти міцелій на приживлюваність. Для цього підіймають шар субстрату в декількох місцях і оглядають: скільки там ниточок. Якщо мало — приживлюваність невисока і потрібно підняти температуру повітря.
- На 18-й день після посадки папір (або інший покривний матеріал) знімають. Замість неї стелять 3-сантиметровий шар покривного ґрунту, який потребує постійних поливів — щодва дні. Покривний шар готують із суглинку, торфу, піску і крейди, які змішують.
- На 22-й день, коли міцелій проріс наполовину, ґрунт розпушують, а температуру повітря опускають до 16°C.
Не забувайте підтримувати вологість.
Рекомендації зі збору врожаю
Урожай печериць в теплиці можна збирати хоч кожен день. Просто викручуєте найбільші грибочки, і місце, що звільнилося засипаєте покривним ґрунтом.
Температуру після збору врожаю збільшують на кілька градусів. Ґрунт трохи поливають, а теплицю провітрюють. Слідкуйте, щоб при провітрюванні на грибницю не падало світло.
Тепер ви знаєте все, що потрібно для вирощування печериць в домашніх умовах і можете братися до практикування. Для початку — придбайте якісний міцелій. Знайти його можна в інтернет-магазині GradinaMax.